"Vostès són responsables dels 19.000 milions del rescat de Bankia. Jo no els vaig demanar"; Rato en 10 frases

L'exministre d'Aznar denuncia una campanya del govern per posar-lo a la presó

La compareixença de Rodrigo Rato a la comissió d'investigació de la crisi financera ha deixat algunes frases per a l'hemeroteca. Acusat de parlar amb "arrogància i supèrbia", s'ha espolsat qualsevol responsabilitat de la crisi bancària i ha repartit culpes al govern del PP, del PSOE, al Banc d'Espanya i als que el van succeir al capdavant de Bankia. 

1. Sobre la pèrdua de diners de Bankia després del rescat: "És un saqueig? No; això és el mercat, amic".

2. "Guindos es va estrenar davant l'opinió pública internacional afirmant que el sector bancari espanyol necessitava 60.000 milions addicionals. Les accions dels bancs van caure immediatament"

3. "El 6 de maig del 2012 el ministre d'Economia em va exigir la dimissió, que es va fer efectiva el 9. L'acció de Bankia es va desplomar"

4. "Guindos va arribar a encarregar als principals competidors quines eren les provisions necessàries. Aquests mateixos competidors van ser, sens dubte, els grans receptors dels dipòsits que van sortir de Bankia després de la seva nacionalització l'estiu del 2012"

5. "Vostès [els diputats] són responsables d'aquests 19.000 milions [del rescat a Bankia]. Jo no els vaig demanar. Jo vaig demanar 4.600 milions que em va donar el FROB. Els 19.000 els van demanar els nous responsables de Bankia al govern, sense comptar amb l'opinió del Banc d'Espanya, en base a una reformulació que ara diuen que és il·legal".

6. Sobre els 19.000 milions a Bankia: "És la primera vegada en la història que a una entitat se li donen ajudes públiques sense que ho sàpiga el regulador"

7. "El jutge, el fiscal, el FROB, els pèrits... Tots coincideixen que la reformulació dels comptes és il·legal. Fins i tot el FROB, que és el primer accionista de Bankia"

8. "Diu que tinc diners en paradisos fiscals... d'on? Hisenda encara ha de dir quants diners li dec".

9. "Durant els mesos de febrer i març del 2015, un director d'un mitjà de comunicació, un articulista i un alt dirigent del PP m'avisen que el govern em vol posar a la presó. Li fa pena? A mi me'n fa molta perquè he estat 30 anys al PP"

10. A Ester Capella (ERC): "Vostè m'insulta i difama perquè està protegida"