Economia 20/06/2019

Vueling prepara una xarxa social per als seus passatgers

La companyia ha invertit 30 milions d'euros en projectes d'innovació digital aquest 2019

Paula Clemente
2 min
Un dels projectes consisteix a dissenyar una eina de reconeixement facial pel moment de l'embarcament

El Prat de LlobregatA Vueling han assumit l'evidència (els vols es retarden), la conseqüència (la gent s'avorreix) i han arribat a una conclusió: el temps passa més ràpid quan un se sent part d'una comunitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És sota aquesta premissa que la companyia treballa en el disseny d'una aplicació que faci tant de Facebook (per conèixer la gent amb qui es compartirà avió) com de LinkedIn (per qui vulgui connectar professionalment) o, fins i tot, de Tinder. És només un prototip i ningú n'assegura el llançament, però és un exemple dels projectes en què treballa l'equip d'innovació de l'aerolínia.

La idea, en realitat, és deixar de ser simplement una aerolínia per transformar-se en una empresa tecnològica i algorítmica. La companyia ha destinat 30 milions d'euros a assolir aquesta fita aquest 2019 (duplicant la xifra respecte al 2016) i hi té 400 persones dedicades, 200 de les quals són a l'Agile Development Center (ADC Center), un espai que porta en funcionament des de principis del 2018, però que han presentat oficialment aquest dijous.

Vueling ha anunciat, de fet, que està acabant de condicionar un espai molt a prop per traslladar part dels 200 programadors i comptar amb un nou focus físic per a la innovació.

A la presentació, el responsable d'innovació i transformació digital de Vueling, Jorge Saco, juntament amb el director d'IT, Javi Álvarez, i la màxima responsable d'analítica de dades, Rita Barata, han repassat els canvis tecnològics que han implantat en els últims anys. Ho resumeixen en tres punts: posar el client al centre, transformar transversalment la cultura de la companyia i crear un ecosistema connectat.

A la pràctica, això s'ha traduït en diversos projectes que esperen aprovació per sortir a mercat. Per exemple, un 'chatbot' anomenat Alfred que, en versió test, ja funciona amb Google Home; eines d'autofacturació d'equipatge millorades amb tecnologia de reconeixement facial; o un CRM perquè la tripulació sàpiga qui va al vol i qui s'asseu a on i així poder donar-li una atenció més personalitzada.

I l'Innovation Lab encara li dona una volta més. És allà on tenen les primeres versions de la xarxa social per als passatgers d'un avió, però també on han creat un holograma que respon dubtes logístics de l'usuari, una aplicació que fa servir la realitat augmentada perquè el viatger calculi si el seu equipatge cap a la cabina o un dispositiu de reconeixement facial que evita haver de tornar a treure el DNI a l'hora de fer l'embarcament.

"L'objectiu és sumar-nos a les iniciatives biomètriques dels aeroports", explica un dels integrants d'aquest equip, "però també estar preparats i tenir les nostres pròpies eines portables per als aeroports petits on aquestes innovacions arribin més tard".

stats