Visita del viceprimer ministre xinès a Madrid

La Xina creu que Espanya podrà liderar el creixement de la UE d'aquí a dos anys

Les dues parts, Espanya i la Xina, han firmat 16 acords que suposen més de 5.500 milions d'euros.


El viceprimer ministre xinès, Li Keqiang, ha expressat avui al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el suport de la Xina a les mesures econòmiques del seu executiu, que segons ell, segueixen la línia correcta i permetran a Espanya liderar el creixement de la UE en el termini de dos anys.

Segons han informat fonts de la Moncloa, Li ha reafirmat també el compromís de la Xina amb el deute públic espanyol, per la qual seguirà apostant en el futur, en el context del desig de les autoritats xineses de donar suport a l'estabilitat dels mercats financers.

En una entrevista a porta tancada celebrada al Palau de la Moncloa que ha durat gairebé una hora, el viceprimer ministre xinès ha llançat un ferm missatge de confiança en el Govern de Rodríguez Zapatero i ha reforçat les seves paraules d'aposta pel deute públic espanyol tancant els punys en un expressiu gest d'ànim i suport.

Després de la reunió, s'han signat en presència dels dos governants 16 acords bilaterals -12 empresarials, tres memoràndums d'entesa amb el Ministeri de Comerç i un amb l'ICEX-en sectors com el bancari, l'energètic-amb especial atenció a les energies renovables -, les telecomunicacions, la indústria bàsica, el trànsit aeri i l'alimentació.

A més d'expressar la confiança de la Xina en l'economia espanyola, com demostra la inversió d'aquest país en deute públic, Li ha coincidit amb Rodríguez Zapatero "en la necessitat d'aprofundir en les relacions comercials, equilibrant", ha informat el Ministeri de la Presidència en un comunicat.

En aquest sentit, tots dos han apostat per complir amb el compromís assumit fa dos anys d'elevar durant 2011 el comerç bilateral a 40.000 milions d'euros, per augmentar significativament l'arribada de turistes xinesos a Espanya, per estimular la cooperació entre les empreses dels dos països i per facilitar l'esforç inversor espanyol a Xina, així com la col.laboració en tercers països.

Els 16 acords subscrits a la Moncloa després d'aquesta entrevista assoleixen un valor de 7.500 milions de dòlars (5.564.000 d'euros) i entre els seus signants figuren empreses com Repsol, BBVA, Indra i Vodafone Espanya.

En l'àmbit institucional, destaquen dos convenis subscrits pel Ministeri d'Indústria en matèria energètica-un per a crear un grup de treball bilateral i un altre sobre energies renovables-, així com la creació d'un grup de treball per a la promoció d'inversions.

Un quart acord institucional entre l'Institut de Comerç Exterior (ICEX) i el Beijing Internacional Brand Management Center permetrà crear un Centre de Mercaderies Espanyoles al districte de Chaoyang, dedicat als sectors de moda, marroquineria, calçat i vi.

Més continguts de