La Xina compra Europa

La crisi econòmica ha obert les portes del Vell Continent al gegant asiàtic, que ja ha entrat en sectors estratègics. Us expliquem en 10 pàgines la relació de la nova potència amb Europa i amb Catalunya

Any nou a la Xina, l'any del drac comença aquesta mitjanit. I durant els pròxims dotze mesos hi haurà el relleu al capdavant del Partit Comunista Xinès, la consolidació d'una potència científica, l'efervescència cultural xinesa i l'enorme potencial de l'emergent classe mitjana. Però l'obertura de la Xina al món ve, sobretot, per l'economia. L'ingrés del país a l'Organització Mundial del Comerç (OMC), l'any 2001, va ser clau. En una dècada, el gegant asiàtic ha passat de ser la fàbrica del món a colonitzar econòmicament Àsia, Àfrica, l'Amèrica Llatina i el Pròxim Orient.

Només Europa i els Estats Units, paradigmes occidentals, es mantenien com a inexpugnables. I la crisi econòmica ha precipitat la caiguda dels recels europeus i ha posat a disposició de la segona economia mundial –després dels EUA– moltes oportunitats en sectors estratègics abans considerats intocables, com ara l'energètic. Si la inversió d'empreses xineses a companyies europees va ser de 662 milions d'euros entre el 2003 i el 2005, la xifra es va multiplicar per 50 entre el 2008 i el 2010, fins als 34.068 milions d'euros. I els xinesos tenen ara el control de 118 firmes europees.

És a dir, ha nascut una potència. I l'ARA analitza aquest diumenge aquest 'boom' en relació a Occident i, especialment, a Europa, amb un dossier de 10 pàgines que aborda tots els aspectes de la relació, des d'empresarial al cultural, passant pel tecnològic.

Hi podeu llegir:

La Xina surt a comprar per Europa

Les empreses catalanes prenen posicions a la Xina

Els socis preferents: l'Àfrica i l'Amèrica Llatina

El futur de la classe mitjana xinesa: anàlisi del professor d'estudis xinesos de la UPF Manel Ollé

Un drac inquiet un drac inquiet davant d'un any ple d'incògnites. Article de Jaume Giné, professor de dret a Esade

Un any de cares noves a la Xina

"L'as a la màniga de la Xina és el poder del consumidor xinès". Entrevista a Tomàs Casas, professor d'economia a Suïssa

Els estalvis xinesos segueixen refugiats als EUA

Els 300 milions que han d'estirar el carro, anàlisi de l'excorresponsal a la Xina Cristian Segura  

La lluita per liderar l'alta tecnologia. Reportatge de 'The New York Times'

El cas d'Apple evidencia les contradiccions xineses

Tot a punt per donar la benvinguda a l'any del drac

10 artistes xinesos que han colonitzat Occident

La Catalunya xinesa


Ho podeu llegir a l' ARA PREMIUM