MERCATS
Economia 06/01/2016

La Xina intervé la borsa per frenar les pèrdues

El banc central injecta 20.000 M$ al sistema i fa recuperar els parquets de tot el món

Ara
3 min
Fons controlats per l’estat xinès van comprar accions d’empreses per fer-ne pujar el preu.

BarcelonaLa Xina no estava disposada a repetir la penosa jornada borsària de dilluns, quan les pèrdues massives als parquets del país van provocar la suspensió de totes les borses xineses i, posteriorment, el contagi a la resta de mercats mundials, que van tancar amb pèrdues milionàries. Només al gegant asiàtic les empreses cotitzades van perdre quasi 550.000 milions d’euros de valor a la borsa en un sol dia, dos cops i mig el PIB anual de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En conjunt, va ser una primera sessió de l’any per oblidar, però hi havia el risc que els descensos es repetissin ahir. No va ser així. Les autoritats xineses van activar tota la seva maquinària per intervenir el mercat i frenar les pèrdues del 7% registrades el dia anterior. Segons l’agència Bloomberg, el banc central xinès va injectar prop de 20.000 milions de dòlars (18.400 milions d’euros) al sector financer i, en paral·lel, diversos fons controlats per l’estat xinès van comprar accions de companyies per fer-ne pujar el preu. Finalment, el regulador de la borsa va prorrogar sine die el veto sobre les vendes d’alguns grans inversors, un bloqueig imposat l’estiu passat i que en principi s’acabava aquesta setmana. Després d’aquesta gran intervenció dels mercats, la borsa xinesa va acabar la jornada pràcticament com l’havia començat: l’índex CSI300 va créixer un moderat 0,3%.

Tot plegat va donar una mica d’oxigen a la resta de borses mundials. L’Íbex-35, després de patir la pitjor primera sessió de l’any en dues dècades, va acabar creixent un pràcticament imperceptible 0,2%. La Borsa de Frankfurt, que dilluns havia sigut la pitjor víctima europea de la mala jornada als mercats, va acabar pujant prop d’un 0,3%. Malgrat això, no totes les places europees van esquivar les pèrdues. Milà va caure un sonor 3,2% i Londres un destacable 2,4%.

De tota manera, el fet que ahir es calmessin els ànims no significa que les pors hagin quedat definitivament enrere. El risc d’un empitjorament de l’economia xinesa continua present i les conseqüències que pot tenir això sobre la resta del món són potencialment perilloses, com ha advertit més d’una vegada el Fons Monetari Internacional. Fins ara la Xina ha respost als riscos amb estímuls de tota mena sobre la seva economia, però potser algun dia això serà insuficient. Fins que no passi, però, no se sabrà l’abast que tindrà per a la resta del món.

La inflació europea es manté en el 0,2%, lluny dels objectius

La inflació europea es va mantenir en el 0,2% al desembre, segons va avançar ahir l’oficina d’estadística europea, l’Eurostat. De tota manera, la inflació subjacent (que exclou l’energia i l’alimentació no processada, que són els elements més variables) va baixar una dècima, fins a situar-se en el 0,8%.

L’IPC es manté així en un nivell molt allunyat del 2% que el Banc Central Europeu té marcat com a objectiu. Va ser precisament la llunyania d’aquests objectius el que va provocar que el BCE ampliés al novembre el seu programa de compres de deute, entre altres mesures, per intentar estimular l’economia i allunyar el risc de deflació.

Segons les dades publicades, l’alimentació, l’alcohol i el tabac són els productes que més van empènyer l’IPC a l’alça, ja que van pujar un 1,2%. A l’altre extrem, el descens dels preus de l’energia, que van caure un 5,9%, és el que més va estirar els preus a la baixa.

stats