Publicitat
Publicitat

La Xina torna a paralitzar les borses i contagia els parquets internacionals

Les borses europees obren a la baixa després que els parquets de Shenzhen i Xangai no hagin aguantat més de mitja hora oberts aquest dijous

Els mercats de la Xina no han aconseguit desfer-se de les pors i els dubtes. Per segona vegada aquesta setmana i també a la història, el país asiàtic s'ha vist forçat a paralitzar les borses de Shenzhen i Xangai només mitja hora després de la seva obertura. Aquesta segona aturada ha contagiat la resta de mercats internacionals, primer els asiàtics i després els europeus. L'Íbex-35 ha començat la jornada amb pèrdues de fins al 2,4%, perdent els 9.000 punts, i el mateix passava a la Borsa de París, que ha començat el dia amb un descens del 2,4%; la de Londres, que queia un 1,8%, i Frankfurt, un 1%. 

La frenètica caiguda del 7,32% del parquet de Xangai i del 8,35% a Shenzhen han arribat després que el Banc Central xinès decidís accelerar la devaluació del iuan fins a  fixar el canvi a 6,56 iuans per dòlar, el nivell més baix des del 2011 i la depreciació diària més elevada des de l'agost passat.  

Els efectes de la desacceleració xinesa

De fet, ha estat aquesta decisió del Banc Central xinès que s'ha sumat a la inseguretat sobre els mercats del gegant asiàtic. Tot i que la nit del dimecres  el Banc Central de la Xina va injectar 20.000 milions de dòlars al sistema i va aconseguir frenar la recaiguda, aquest dijous els parquets xinesos han tornat a tremolar i la nova normativa que atura automàticament els mercats quan hi ha caigudes superiors al 7% ha hagut d'activar-se per segona vegada en una setmana. Immediatament, se n'han contagiat les borses asiàtiques. Hong Kong cau més d'un 3% i  Tòquio, un 2,33%.

A aquestes polítiques cal sumar-hi una altra mesura presa per la Xina, que va decidir vetar als grans accionistes i prohibir la venda de paquets d'accions superiors al 5% del capital. Aquesta mesura afectava uns 185.000 milions de dòlars en accions. Després de la davallada d'aquest dijous, el regulador xinès ha decidit prorrogar aquestes restriccions però amb un llindar màxim de l'1% del total de les accions de la companyia. 

Petroli, sota mínims

El preu del Brent baixa per sota dels 32 dòlars

A més, el preu del petroli encara ha baixat més i es troba sota mínims dels 32 dòlars, el més baix des del 2004. En el cas del barril de Texas, el de referència als Estats Units, també ha baixat dels 32 dòlars. Després d'un any de petroli barat, el trencament de les relacions entre l'A ràbia Saudita, principal exportador de cru del món, i l'Iran, a més de l'excés d'oferta impulsat per aquest mateix país, que impedeix l'acord entre l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), arrosseguen el preu d'aquest combustible a la baixa. 

Pel que fa al mercat de divises, l' euro ha rebotat i cotitza prop dels 1,08 dòlars a l'espera del segon anunci de pujada de tipus de la Reserva Federal nord-americana. 

 

Etiquetes

Més continguts de