Economia 06/02/2012

La Xina prohibeix a les seves aerolínies pagar les quotes a la UE per emissions de CO2

Brussel·les estableix que les aerolínies que travessin l'espai aeri europeu i superin quotes màximes d'emissions haurien de pagar els excessos a partir del 2012

Efe
1 min

BarcelonaLa Xina s'ha rebel·lat contra la norma europea que fixa un pagament a les aerolínies que sobrevolin l'espai comunitari i excedeixin un límit d'emissions de CO2. L'autoritat xinesa ha prohibit les seves aerolínies que paguin aquesta quota.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de mesos de pressions de l'Associació de Transport Aeri de la Xina (Atac), les autoritats han prohibit aquest pagament, en vigor des de principis d'any. La patronal d'aerolínies xineses agrupa les més grans del país (Air China, China Eastern, China Southern y Hainan Airlines).

Altres companyies nord-americanes ja han avançat que plantejarien una queixa a aquesta exigència europea per la via dels tribunals.

El pagament té a veure amb el sistema de comerç de drets d'emissions de la UE (ETS per les sigles en anglès), que implica fer pagar les aerolínies per cada tona de CO2 que emetin en rutes amb origen o destinació europeus.

Les quantitats estan fixades a partir del volum d'emissions del 2010, de manera que les companyies poden emetre gratis l'equivalent al 85% dels gasos expulsats a l'atmosfera aquell any i hauran de pagar pel 15% restant.

A la pràctica, les 33 companyies aèries xineses estan incloses dins la llista de les que han de pagar a partir d'aquest mes.

Una vintena de companyies xineses, dels EUA i de la zona Àsia-Pacífic ja han mostrat el rebuig. Rússia també ha prohibit les seves aerolínies que paguin.

La norma europea preveu multes per un valor 10 vegades més gran que l'import a pagar si alguna empresa es nega a abonar la taxa. La reincidència en no pagar pot portar fins i tot la suspensió del permís de vol a aeroports europeus.

stats