IMPOSTOS
Economia 22/08/2012

Xoc de ministres pel cèntim verd

Els ministres d'Hisenda i Indústria es desautoritzen i cada un defensa la potestat del seu ministeri d'ultimar la reforma energètica. El cèntim verd i les taxes especials a les renovables centren el debat.

Vicenç Moliné
2 min
El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va atendre els mitjans a la sortida del comitè de direcció del PP de les Canàries.

BARCELONA.La reforma energètica va motivar ahir l'enfrontament públic entre els ministres d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i d'Indústria, José Manuel Soria. Cada un va defensar la seva autoritat a l'hora d'aplicar nous impostos al sector energètic fins que el ministeri d'Hisenda va haver de rectificar Montoro amb un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Precisament el ministre d'Hisenda va ser el que va obrir el debat quan l'agència Bloomberg va publicar a primera hora una entrevista en què defensava que el seu ministeri tenia l'última paraula a l'hora de decidir la creació d'un nou impost. Montoro va acusar el ministeri d'Indústria de filtrar interessadament la proposta d'aplicar un nou impost sobre el gas natural, conegut com a cèntim verd, per frenar l'augment del deute amb les elèctriques pel dèficit de tarifa, que ja arriba als 24.000 milions d'euros.

Crítica a la reforma energètica

"Han decidit escampar aquesta idea entre els mitjans, però jo tinc l'última paraula a l'hora de crear impostos", assegurava Montoro, que després sentenciava: "No hi ha res decidit". Montoro no només va criticar el cèntim verd sinó que es va mostrar molt crític amb la possibilitat de gravar amb taxes especials les energies renovables, una de les claus de la reforma energètica que ha anat filtrant el ministeri d'Indústria. Pel ministre d'Hisenda, la principal preocupació del govern és el dèficit públic i no el de tarifa. "No ens hauríem de distreure per això ni per discrepàncies en el govern. Hem de garantir que complim amb l'objectiu de reduir el dèficit públic a curt termini", va insistir Montoro.

El seu homòleg d'Indústria va aprofitar el comitè de direcció del PP de les Canàries, que presideix, per respondre a Montoro. José Manuel Soria va defensar la seva potestat a l'hora de proposar la reforma del sector energètic. Segons el ministre canari, "les competències en el si del govern estan molt ben delimitades i, per tant, qualsevol proposta en matèria energètica correspon al ministeri d'Indústria".

Finalment, el ministeri d'Hisenda va emetre un comunicat matisant les paraules del seu titular reproduïdes per Bloomberg. "Aquest departament no ha bloquejat ni té intenció de posar dificultats a l'aprovació de la reforma energètica, molt necessària per a Espanya, que conté, entre altres aspectes de rellevància, la resolució del dèficit de tarifa". Tot i això, el ministeri va recordar que Indústria té la capacitat de decidir les primes, però "totes les propostes de qualsevol ministeri en matèria fiscal s'estudien en coordinació amb el ministeri d'Hisenda".

stats