Economia 26/03/2011

Els empresaris demanen a Zapatero que esgoti mandat per culminar les reformes

Els 40 directius de les principals empreses de l'Estat han instat a Zapatero a no especular amb el seu futur pel bé de l'economia. La trobada, més distesa que l'anterior, ha constatat un major optimisme en la situació econòmica

E.freixa/m.codolar
2 min

MadridEls empresaris convocats avui a la reunió de La Moncloa han traslladat al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la necessitat que esgoti la legislatura i no obri el debat successori ni desvetlli encara el seu futur de cara a 2012 per no malmetre l'economia. Han insistit al president que aprofiti el que queda de mandat per culminar les reformes engegades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts properes a la cimera han confirmat a l'ARA que la petició dels directius ha estat que l'executiu s'allunyi d'una imatge "'d'interinatge" que no ajudaria a la imatge d'Espanya a l'exterior.

Més encara, afegeixen les fonts, ara que sembla que els ànims s'han calmat i que l'imminent rescat de Portugal no ha desfermat la por a un contagi a l'estat espanyol com s'havia especulat fa uns mesos.

Pels empresaris Zapatero i el seu executiu s'han de concentrar en anar més enllà i consolidar les reformes engegades, principalment les que tenen a veure amb el mercat laboral, que són les que es consideren més urgents per superar la crisi.

A banda d'aspectes laborals, altres temes com la negociació col·lectiva i la necessitat de vincular salaris a productivitat, la qüestió energètica i el copagament van posar-se també sobre la taula en una reunió que els mateixos assistents van subratllar com a "més fructífera" que el precedent del mes de novembre.

Tots van estar d'acord en què la situació econòmica ha millorar d'uns mesos ençà, tot i que no es pot abaixar la guàrdia, i van destacar l'alta participació que hi va haver dels 41 assistents representats d'una quarentena d'empreses i les patronals CEOE i Anfac.

Els acords concrets amb els empresaris van sobretot en la línia de crear llocs de treball i millorar la formació. S'ha pactat la creació de 30.000 beques de sis mesos per la formació i les pràctiques a empreses per a joves sense feina de baixa qualificació. La segona ha estat la formació de treballadors a les grans empreses.

Horaris comercials

Zapatero ha explicat que entre les demandes dels empresaris hi ha hagut la petició de més flexibilitat laboral mitjançant el procés de negociació de la negociació col·lectiva. Un altre tema fonamental per els empresaris, segons el president espanyol, ha estat la millora de la competitivitat per seguir millorant les dades d'exportacions, el que es farà reformant l'Institut del Crèdit Exterior (ICEX) divendres vinent.

Un "punt crucial" ha estat la política energètica, que els empresaris consideren que el govern espanyol no ha treballat prou per millorar, de manera que els seus costos afecten la competitivitat. En aquest sentit Zapatero ha reconegut que "hem de fer més coses". Per millorar la competitivitat els empresaris també haurien demanat treure rigideses en els horaris comercials.

stats