Economia 12/07/2011

Zapatero llança un SOS a Alemanya

El president espanyol reclama una resposta urgent d'Europa per salvar Grècia i recorda que Espanya ha fet els deures que li han exigit

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no ha amagat avui la gravetat de la situació que travessen els mercats del deute i les repercussions que això té per a l'economia espanyola. En una compareixença a la Moncloa amb el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha reclamat una resposta "ferma, articulada, clara i ràpida" a la zonaeuro per garantir l'estabilitat i frenar la pressió dels mercats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

p { margin-bottom: 0.21cm; } Per això, Zapatero s'ha esmerçat a fons a recordar que Espanya ha fet els deures d'acord amb el que ha dictat Brussel·les per "garantir la sostenibilitat fiscal, per reduir els dèficits públics, fer reformes estructurals i garantir el finançament". Ha recordat que es tracta d'un paquet de retallades que també han aplicat altres Estats i que ha de servir, justament, per evitar la trencadissa. Per tant, creu que ara és l'hora que els Estat més "poderosos", en una clara referència a Alemanya, assumeixin "tota la responsabilitat" i evitin un cataclisme europeu. Per Zapatero, el problema que cal resoldre amb urgència –i que de rebot eleva la prima de risc espanyola– és "la sostenibilitat del deute grec". Creu que es va obrir malament el debat sobre la participació privada en la reestructuració del deute d'Atenes i que "no s'ha tancat". Aquí, diu, és on cal actuar.

Zapatero ha demanat "tranquil·litat" als empresaris (fonts de la Moncloa recorden que el gruix d'emissions de deute ja s'han fet, a diferència d'Itàlia) però tampoc ha descartat noves mesures. El president espanyol ha recordat que ara el finançament és més car però que el Tresor espanyol està preparat per afrontar-ho.

Espanya no és Grècia

Van Rompuy ha assegurat a Zapatero que tots els líders europeus sabran estar a l'alçada i faran tots els esforços necessaris per evitar el risc de contagi i salvar l'euro, encara que això contrasti amb els interessos estatals de cadascun. De la moneda comunitària, ha dit que és "ferma i sòlida". El dirigent europeu no ha dit res de la possibilitat d'un rescat parcial de Grècia.

El president del Consell ha donat suport a les mesures que ha pres Espanya i ha dit que té "reptes" diferents als de Grècia, en un clar intent de marcar diferències. No descarta noves reunions d'urgència de líders europeus per debatre la situació. En un missatge a la ciutadania, Van Rompuy ha assegurat que les reformes que ha fet el govern del PSOE a vegades són "impopulars" però que són necessàries per mantenir l'Estat del benestar.

stats