CRISI FINANCERA
Economia 29/06/2012

L'acord europeu no permetrà per ara el rescat directe de la banca espanyola

El pacte no serà plenament efectiu fins que es creï una unió bancària europea, cosa que no passarà fins a principis del 2013. Això vol dir que els primers trams del rescat es pagaran a través de l'Estat, fet que incrementarà el deute i el dèficit públic

àlex Font Manté
1 min
Rajoy arribant a la segona jornada de la cimera / AFP

Brussel·lesLa banca espanyola no es podrà recapitalitzar directament amb fons europeus malgrat l'acord signat entre els països de l'eurozona a altes hores de la matinada. L'acord obre la porta al fet que Europa rescati de forma directa les entitats financeres (sense haver de passar pels governs estatals) però ho supedita a la creació d'una unió bancària entre els països de l'eurozona. El naixement d'aquesta unió no es pot fer de la nit al dia i es dóna per fet que no entrarà en vigor abans de principis del 2013, com a molt d'hora.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per tant, el mecanisme d'ajuda directa als bancs encara trigarà uns mesos a ser efectiu. Fins aleshores, el rescat dels bancs es farà de la forma 'tradicional', és a dir, a través dels estats. Espanya, que ja ha demanat el rescat de la seva banca, no podrà per tant beneficiar-se de l'acord signat a la matinada. Almenys no en els primers trams d'ajuda. Els rescats s'acostumen a pagar per parts i és possible que els últims trams sí que es paguin directament als bancs, però no els primers. Això implicarà que les quantitats (encara no decidides) que s'entreguin en els primers trams passaran a engreixar el deute i el dèficit públic d'Espanya.

El document de l'acord és molt clar: "La possibilitat de recapitalitzar directament els bancs" està supeditada al fet que "s'estableixi un mecanisme únic i efectiu de supervisió, en el qual participi el BCE". Això segurament implicarà que el Banc Central Europeu assumeixi les funcions de supervisió de totes les entitats financeres de l'eurozona. Actualment, a l'Estat és el Banc d'Espanya qui s'encarrega de la supervisió i, per tant, les seves funcions hauran de redefinir-se.

stats