Reacció a la refundació europea
Economia 12/12/2011

Les borses tanquen a la baixa davant les incògnites que genera el nou acord fiscal europeu

La Comissió Europea admet que es deconeix com es desenvoluparà el pacte i si podrà imposar sancions. Els mercats tanquen la primera jornada despés de la cimera europea amb números vermells

Efe
2 min

Brussel·lesEl veredicte particular de les borses en la primera jornada després de la cimera de la Unió Europea que va acordar impulsar un nou tractat per imposar disciplina fiscal a tots els membres de l'eurozona ha estat en negatiu. Els principals indicadors europeus han tancat el dia amb baixades, indicant que el pacte planteja, de moment, més preguntes que respostes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Comissió Europea (CE) s'esforça per convèncer de la viabilitat i contundència de les mesures, si bé no ha tingut més remei que admetre que no se sap encara del desenvolupament concret de l'acord ni de la manera com es podrà supervisar el seu compliment i imposar sancions.

La prima de risc espanyola s'ha disparat avui per sobre dels 400 punts bàsics i el principal indicador borsari, l'IBEX, ha perdut 269 punts i ha tancat amb 8.381, el que augmenta la caiguda anual fins al 14,99%.

La baixada més forta d'Europa l'ha registrat el selectiu de Milà, amb un 3,79%, cosa que no facilita la difícil setmana a la qual haurà de fer front el primer ministre d'Itàlia, Mario Monti, en la qual s'han convocat vagues contra la seva pla d'ajust de 30.000 milions d'euros.

"No té fonament dir que aquest tractat és inaplicable", ha afirmat avui el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, i ha insistit que es tracta d'un pacte "efectiu i viable".

Rehn ha dit que la majoria dels compromisos que inclou el nou pacte fiscal es poden aprovar sense necessitat de modificar el Tractat de Lisboa, però ha evitat referir-se al fet que perquè la CE pugui decidir de manera més directa sobre l'obertura de procediments per dèficit excessiu -ara ho ha d'aprovar el Consell- no n'hi ha prou amb un arranjament ràpid mitjançant legislació secundària.

A més, la negativa del Regne Unit a participar en l'acord, encara que ha servit per unir als altres socis europeus al voltant de Alemanya i agilitza d'alguna manera el procés (ara plantejat com un acord intergovernamental fora de la UE), complica la seva posada en marxa i obliga a buscar girs legals que permetin implicar les institucions comunitàries.

"La clau està en com se sanciona els països que incompleixin aquest tractat", va comentar avui una font comunitària i ha recordat que "la CE no pot implicar-se en sancions de qüestions acordades fora de la UE", per afegir: "de moment, tenim un acord sense sancions ".

Preocupa el contingut

La introducció en les constitucions nacionals de la "regla d'or", per garantir l'equilibri en els pressupostos dels països i limitar el dèficit estructural anual al 0,5% del PIB, és rebutjada pels socialistes francesos.

El candidat socialista a les presidencials franceses, François Hollande, que segons les enquestes podria reemplaçar l'actual cap d'Estat, Nicolas Sarkozy, ha anunciat que si surt elegit en els comicis de l'any vinent renegociarà l'acord de la cimera europea de la setmana passada.

Sarkozy, en una entrevista publicada avui pel diari "Le Monde", ha destacat la necessitat d'intervenció del Banc Central Europeu (BCE) i ha mostrat la seva confiança que ajudi a calmar "els temors infundats" sobre els deutes sobiranes.

stats