Els acusats de les 'black' s'hi tornen

Blesa al·lega que Bankia no va descobrir les targetes opaques de manera legal 

Un dels judicis més esperats de l'any ha arrencat aquest dilluns a Madrid enmig de la cridòria i els insults als acusats. Miguel Blesa i Rodrigo Rato, expresidents de Bankia i organitzadors de l'escàndol de les targetes 'black', han visitat per primera vegada el banc dels acusats, on s'asseuen un total de 65 beneficiaris d'aquestes targetes opaques. 

Tot i que en la sessió d'aquest dilluns només s'hi havien de dirimir les qüestions prèvies, la jornada ha servit per comprovar quina serà l'estratègia d'alguns dels principals acusats. Així, Miguel Blesa ha al·legat que Bankia, personada com a acusació particular en el cas, no va obtenir la informació relacionada amb l'ús de les targetes que ell es va inventar com a fórmula per remunerar els consellers de manera legal i, per tant, ha demanat la nul·litat de les esmentades proves.

L'advocat de Blesa ha demanat la nul·litat de les proves obtingudes "per infracció dels drets fonamentals" i ha afegit que l'accés que ha tingut l'entitat a la informació relacionada amb les despeses fetes per Blesa amb la targeta, i que ascendeixen a 436.688,42 euros, és "il·legítim".

L'advocat de l'altre expresident de Bankia jutjat, Rodrigo Rato, ha afirmat que s'ha violat la llei de protecció de dades del seu client en l'accés als extractes de la targeta de Rato, en el que suposa una violació dels seus drets fonamentals, ha dit. 

Una vintena d'acusats s'han adherit a l'argument exposat pel lletrat del conseller i exsecretari d'Estat d'Hisenda, Estanislao Rodríguez-Ponga, que ha recordat que la caixa madrilenya tenia personalitat jurídica independent de la de Bankia, que es va crear fusionant-se amb diferents entitats.

En la mateixa línia, la defensa de l'exconseller de Caja Madrid Rodolfo Benito ha argumentat que la nova direcció de Bankia "no ha aconseguit acreditar per cap mitjà" la procedència del llistat Excel on figuren les despeses de les targetes 'black' i que, per tant, no existeix una font legítima que permeti corroborar que la informació tingui "la més mínima validesa". 

Atacs a Goirigolzarri

El trencament amb l'actual direcció de Bankia ha quedat palès quan la defensa de l'exconseller de la caixa Rodolfo Benito ha manifestat que "l'únic llibre que consta en el procés és l'aportat per la Fundació Caja Madrid" i ha acusat l'actual president, José Ignacio Goirigolzarri, d'actuar "amb clara intenció incriminatòria". 

Les defenses, a més, han indicat que el presumpte delicte econòmic comès amb les targetes opaques entre 2003 i 2012, i que va suposar 12,5 milions d'euros en despeses, prescriu transcorreguts cinc anys des de la seva comissió.

Un altre dels rostres més coneguts que són jutjats des d'avui, l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán, ha demanat no haver d'assistir al judici per motius de salut, raó per la qual serà examinat demà mateix. Díaz Ferrán està actualment a la presó i la seva defensa al·lega que té un alt nivell de sucre a la sang