El deute de les administracions públiques baixa lleugerament però segueix per sobre del 98% del PIB

El total del deute públic espanyol suma 1,18 bilions d'euros, un nou màxim absolut

El deute de les administracions públiques a Espanya va arribar el tercer trimestre del 2018 al 98,3% del producte interior brut (PIB) estatal, la qual cosa suposa una reducció d'una dècima en un any, segons dades del Banc d'Espanya. En termes absoluts, el total del deute es va situar en 1,18 bilions d'euros, la xifra més elevada que s'ha registrat mai.

Malgrat situar-se en rècords en termes absoluts, el creixement econòmic d'aquest últim any permet que, quan se'l compara amb el PIB, el deute s'hagi pogut reduir. De fet, en termes relatius el deute públic va superar el 100% del PIB l'any passat, però s'ha pogut reduir des de llavors gràcies al bon funcionament de l'activitat econòmica.

L'administració de l'Estat és la que acumula la major part del deute públic. En total, l'Estat suma 1,05 bilions d'euros en passius, un 87,5% del PIB espanyol. El deute de l'Estat va créixer un 4,8% en un any. Pel que fa a la Seguretat Social, va tancar el tercer trimestre del 2018 amb un augment del deute del 50%, fins als 35.000 milions d'euros.

Les comunitats autònomes van incrementar el deute un 2,8%. Les administracions autonòmiques van sumar 292.000 milions en deute, que suposen un 24,4% del PIB d'Espanya. Per la seva banda, els deutes dels ens públics locals (ajuntaments, consells comarcals i insulars, diputacions) es va reduir un 8,3%, fins als 28.000 milions d'euros, que representen el 2,3% del PIB.