Com afectarà a la nostra butxaca l'augment del preu del petroli?

L'efecte més directe serà una pujada del cost dels carburants

Com afectarà la pujada en la butxaca de la majoria de la població?

L’efecte més immediat i més probable és que els combustibles pugin de preu considerablement. Més endavant un augment del preu del petroli i, per extensió, dels carburants comporta una pujada generalitzada de preus, perquè també s’incrementen els costos de transport o de primeres matèries, com per exemple el plàstic i més derivats del petroli. Aquesta inflació suposa que les famílies perden poder adquisitiu. No obstant això, la inflació en aquests moments és molt baixa, per la qual cosa és difícil que tingui efectes gaire disruptius.

És bo o dolent per a l’economia que pugi el petroli?

A banda d’un possible encariment que afectarà productes bàsics, també augmentaran els costos productius de moltes empreses industrials. Si hi afegim que la UE, en general, i Espanya, en particular, són importadors de petroli, algunes empreses hauran de reduir marges de beneficis o retallar costos per una altra banda; per exemple, en personal o en la contractació de serveis externs. Tot això, a més, en un clima d’incertesa mundial per la tensió comercial entre la Xina i els EUA i amb Alemanya a punt d’entrar en una recessió que podria arrossegar la resta de socis europeus.

Què podria atenuar l’impacte d’aquests preus més alts?

Un encariment de l’euro respecte al dòlar –la moneda amb què es negocien les operacions de petroli– rebaixaria l’impacte de la pujada, però amb un efecte invers: les exportacions europees fora de la zona euro s’encaririen i, per tant, les empreses europees perdrien competitivitat al món.