TURISME
Economia 03/07/2019

Airbnb duplica el seu pes a Catalunya

El nombre d’hostes que fan servir l’aplicació passa d’1,6 milions el 2016 a 2,4 milions l’any passat

Paula Solanas
3 min
Un grup de turistes arribant a un pis a Barcelona, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa plataforma de lloguer turístic Airbnb torna a posar xifres a la seva activitat a Catalunya. Segons ha pogut saber l’ARA, durant el 2018 prop de 2,4 milions de persones que van viatjar a Catalunya es van allotjar en un dels apartaments, petits hotels o bed and breakfast que s’anuncien a la plataforma. L’última vegada que la companyia californiana havia donat informació sobre el nombre de viatgers que reservaven a través de la seva web la xifra era inferior. El 2016 Airbnb va calcular que 1,6 milions de turistes es van allotjar a Catalunya a través dels seus allotjaments, 1,3 milions dels quals es concentraven a Barcelona. No obstant això, l’empresa no va recollir xifres actualitzades del 2017 i, per tant, la comparació no es pot fer respecte a l’últim any. Així, en dos anys la plataforma ha augmentat en un 50% els seus usuaris a Catalunya. Les dades són encara més contundents si es considera l’evolució des del 2015, quan el nombre de turistes que van fer servir Airbnb per allotjar-se a Catalunya va fregar el milió: des d’aleshores, la xifra s’ha més que duplicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades que ha compilat Airbnb confirmen que Espanya és el tercer mercat del món on genera més activitat. En el conjunt de l’Estat, la plataforma va gestionar prop de 10 milions de turistes durant el 2018, una quarta part dels quals van escollir Catalunya com a destinació. Els Estats Units -on va néixer Airbnb, fundada pels emprenedors Brian Chesky, Nathan Blecharczyk i Joe Gebbia- i França són els països on l’empresa genera més negoci. Segons una enquesta de la companyia a 13.700 amfitrions i turistes a Espanya, els seus hostes asseguren que allarguen de mitjana cinc dies -en el cas de Catalunya- la seva estada quan trien Airbnb. La meitat d’aquests turistes, afirma l’empresa, viatgen en família i amb fills.

Cal tenir en compte que a Catalunya la plataforma encara opera a l’espera de l’aprovació d’un decret de turisme que reguli la seva activitat. La Generalitat està revisant el nou text per posar ordre en un sector que ha canviat molt en l’última dècada amb l’entrada dels apartaments turístics. El nou decret ha d’introduir el model del home sharing, és a dir, un particular que pot llogar una habitació de la seva residència habitual per allotjar turistes.

Mentrestant, Airbnb ha retirat en els últims dos anys pisos sencers anunciats sense llicència a la plataforma i l’Ajuntament de Barcelona -on la seva presència ha sigut més tensa- ha suavitzat les actuacions contra els amfitrions que lloguen habitacions de casa seva. De fet, fa temps que l’apli ha arrencat projectes en ciutats mitjanes, com Igualada, amb menys pressió turística.

En l’última versió del decret, però, el govern català no preveia que un particular pugui oferir el seu pis sencer, fet que xoca amb les aspiracions d’Airbnb. A més, la plataforma també aprofita el negoci de les segones residències a la costa i en municipis de muntanya quan els amfitrions no les fan servir, matís que l’última versió del decret no recollia. Com va explicar l’ARA, últimament Airbnb ha obert cada cop més el seu negoci a operadors turístics més tradicionals. Ja hi ha hotels del Gremi de Barcelona -fort opositor al model de la plataforma- que hi anuncien habitacions, així com petits negocis de bed and breakfast que també hi tenen lloc.

Quin és l’impacte econòmic?

Davant les acusacions que l’arribada d’Airbnb ha encarit el preu del lloguer a les grans ciutats, la plataforma fa valer el seu impacte econòmic a l’economia local dels mercats en què opera. Com calcula aquesta xifra? Des d’Airbnb asseguren que és la suma dels ingressos que obtenen els seus amfitrions i la despesa estimada que fan els turistes. A Espanya aquest impacte el xifra en uns 6.000 milions d’euros, mentre que a Catalunya assegura que es generen més de 1.600 milions d’activitat econòmica. Són 300 milions d’euros més respecte a l’impacte que calculava el 2016. D’aquesta quantitat, aproximament 1.046 milions van ser a Barcelona. En aquest sentit, basant-se en les dades de la seva enquesta interna, Airbnb insisteix que els seus viatgers destinen prop del 40% de la despesa del viatge a comerços locals. A nivell global, la plataforma fundada a Califòrnia afirma que té un impacte econòmic de 86.000 milions d’euros.

Aquest és el primer any en què la plataforma donarà a Hisenda les dades fiscals dels seus amfitrions per tal que l’administració tributària pugui controlar si es produeixen casos de frau fiscal. Aquesta ordre va entrar en vigor l’1 de gener passat, aprovada per l’equip de Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda del PP. A finals del desembre passat Airbnb va habilitar una eina perquè els amfitrions completessin un formulari amb la informació addicional que requereix Hisenda. L’Estat vol saber, per exemple, quants ingressos reben.

LES CLAUS

1. Quina ha estat l’evolució d’Airbnb a Catalunya?

Des que va néixer com a plataforma de lloguer d’apartaments per a turistes, Airbnb no ha parat de créixer. Si el 2015 hi havia al voltant d’un milió de viatgers que la feien servir a Catalunya, l’any passat aquesta xifra es va més que duplicar, fins als 2,4 milions d’hostes. Respecte a les últimes dades fetes públiques per la plataforma, el 2016 van ser 1,6 milions les persones que van fer servir l’aplicació per venir a Catalunya -1,3 milions a la ciutat de Barcelona.

2. Com es regula la seva activitat turística?

Fa dos anys Airbnb va anunciar que començaria a buscar proactivament que hotels i bed and breakfast també s’anunciessin a la seva plataforma. No obstant això, el gruix del seu negoci encara són particulars que hi ofereixen apartaments i habitacions. Aquest model, en què és una persona i no una empresa qui gestiona un negoci turístic, no existeix a la legislació catalana. Fa temps que la Generalitat (calcula que hi ha unes 15.000 habitacions) prepara un decret per regular el home sharing, però encara no s’ha aprovat.

stats