ENERGIA

El vent i la pluja fan caure un 10% el rebut de la llum

Quasi un terç de l’electricitat generada al febrer va ser eòlica

El rebut de la llum per al consumidor mitjà domèstic ha baixat un 10% entre el gener i el febrer, segons es pot comprovar amb el simulador del rebut elèctric de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), una baixada de preus atribuïble al fet que va bufar més vent i que en algunes zones d’Espanya va ploure més. Totes dues coses van facilitar la generació d’electricitat més barata i d’origen renovable. D’aquesta manera, la CNMC dóna la raó a l’INE, que divendres avançava que la inflació va caure vuit dècimes el mes passat, en bona part a causa de l’abaratiment de l’electricitat i els carburants.

Un altre factor que va influir en el descens és la baixada de la demanda elèctrica al febrer, que va ser un 0,5% inferior a la del mateix mes de l’any anterior, en part per les temperatures més altes, una tendència que ja apuntava al gener. En el que va d’any, la demanda elèctrica a Espanya ha caigut un 2,6%.

La baixada del 10% del preu està calculada per al que es considera un consumidor tipus, que és el que està acollit a la tarifa regulada (PVPC), té contractats 4,4 quilowatts (kW) i consumeix uns 250 quilowatts hora (kWh) mensuals. Aquest consumidor hauria pagat 70,2 euros en el període de l’1 de gener al 29 de febrer.

Malgrat el pes important que té la part fixa del rebut, la part del consum està condicionada pel mercat elèctric majorista, en què la caiguda de preus ha sigut molt més elevada que la del rebut, ja que s’ha passat de 42,57 euros el megawatt hora (MWh) del febrer del 2015 a 27,5 euros el MWh del febrer d’enguany, cosa que suposa un descens del 35%. La caiguda més gran del preu majorista respecte del rebut que paga el consumidor es deu a l’important pes que té la part fixa del rebut, que conté impostos i peatges d’accés.

En el descens del preu hi tenen una importància cabdal l’augment de la producció de les energies renovables i la caiguda del pes dels combustibles fòssils, com el carbó o el gas. El mes de febrer un 30% de l’electricitat generada a Espanya va ser d’origen eòlic i durant els dos primers mesos de l’any va ser d’un 28,5% de mitjana. La hidràulica va aportar al febrer el 19,7% de la generació, i en el que va d’any el 17,7%. Això contrasta amb la mitjana de l’any passat: l’eòlica va ser el 19% de la generació i la hidràulica l’11%.

Rècord històric

De fet, el més de febrer d’aquest any es va marcar un rècord històric de generació eòlica a Espanya. Va ser el dia 12, amb 367.641 MWh, un 2,7% més respecte al rècord anterior, que era del 30 de gener del 2015.

En el que va d’any hi ha hagut un canvi radical en la generació respecte al 2015. L’any passat les energies renovables van perdre pes en la generació en favor de les energies fòssils. De fet, la producció amb carbó va ser la segona font d’energia elèctrica el 2015, amb un 20,3% del total, per darrere de la nuclear (21,9%) i per davant de l’eòlica (19%). El gas dels cicles combinats va recuperar quota fins al 10%, però en el que portem del 2016 el carbó ha baixat fins al 10,4% i el gas fins al 6,3%.

Més continguts de