Crisi del deute
Economia 29/09/2011

El parlament alemany debat ampliar l'aportació al fons de rescat

L'oposició de centre esquerra avala la mesura, però hi ha crítiques a les files del partit de Merkel. Deu dels 17 països de l'Eurogrup ja han ratificat l'acord

Reuters
2 min

BerlínEl Bundestag votarà aquest dijous l'ampliació del Fons Europeu d'Estabilització Financera per fer front a plans de rescat i ajudes financeres als països de la Unió. La mesura serà aprovada, perquè compta amb el suport de l'oposició de centre esquerra, però ha despertat fortes crítiques dins les files conservadores de la cancellera Angela Merkel. Si hi ha més de 19 dissidents, els vots de l'oposició seran imprescindibles.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La sessió ha començat amb una crida del cap del grup parlamentari de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) cap als diputats que han anunciat que votaran contra la proposta del seu partit, un revés polític per a la cancellera. El vicepresident del grup parlamentari, Wolfgan Bosbach, va avançar dimecres els motius del "no": "L'euro tenia com a objectiu una unió monetària que portés a una unió d'estabilitat. Ara avancem a grans passes cap a una unió del deute i jo no puc donar suport a això", va dir en declaracions al diari alemany Bild. Altres veus crítiques temen que el fons quedi curt, sobretot si cal afrontar un rescat d'Itàlia.

Creat el 2010 el fons de rescat està dotat amb 780.000 milions d'euros en avals i garanties, tot i que els diners disponibles efectivament no superen els 440.000 milions. El fons ja es va ampliar el passat 24 de juny per fer front al segon tram del pla de rescat de Grècia. Amb la nova ampliació projectada, l'aportació alemanya passaria de 123.000 a 211.000 milions.

Merkel ha intentat assegurar als contribuents alemanys que els seus diners no es malbarataran en un nou pla de rescat per a Atenes, però l'escenari de la fallida de Grècia ha despertat tota mena d'especulacions. La cancellera ha dit que esperarà l'informe de la troica (Unió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional) per decidir "si cal renegociar les condicions".

El fons temporal ha de ser substituït el 2013 per un organisme permanent, anomenat Mecanisme Europeu d'Estabilitat, amb una capacitat real de crèdit de mig bilió d'euros. Per això cal la ratificació dels 17 països de l'Eurogrup. Abans de la votació Alemanya, deu països (Espanya, Bèlgica, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Portugal, Eslovènia i Finlàndia) ja han avalat l'acord.

stats