Economia 02/03/2012

Altafaj: "Si es perdés la confiança en Espanya sobre el compliment del dèficit, tindria conseqüències molt greus"

El portaveu econòmic de la UE, Amadeu Altafaj, ha reiterat a Catalunya Ràdio que Europa vol que Espanya compleixi el seu compromís del 4,4% de dèficit per no "caure a mans dels mercats" i evitar "moltes dificultats per continuar finançant-se"

Ara
2 min

BarcelonaEl portaveu econòmic de la UE, el català Amadeu Altafaj, ha explicat a 'El Matí de Catalunya Ràdio' que davant l'estira-i-arronsa de Rajoy amb Brussel·les per flexibilitzar l'obejctiu de dèficit espanyol cal "primer de tot, aclarir per què vam passar del 6 al 8,5%" i, "després, corregir aquesta desviació en el pressupost del 2012". D'aquesta manera, Altafaj s'ha mostrat inflexible, com ja va fer ahir dijous la UE amb Rajoy, a l'hora de permetre a Espanya que redueixi menys el seu dèficit, que estava fixat per al 4,4% com a màxim, enguany. Rajoy creu que no podrà assolir aquest compromís, perquè es va decidir en un context en el qual no se sabia que el dèficit real espanyol era del 8,5% i que les precisions econòmiques serien de recessió. Per això, el president espanyol va viatjar ahir amb el ministre d'Economia, Luis de Guindos, a Brussel·les, per aconseguir aquesta rebaixa amb les exigències de dèficit amb Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Davant aquesta situació, el portaveu de la UE ha insistit que si "Espanya no aconsegueix complir el seu pressupost de dèficit" li passaria "el pitjor" que li pot passar, "que és caure en l'ostracisme dels mercats", perquè es perdria "la credibilitat del país" i els mercats podrien exigir-li "alts interessos per finançar-se". Des del seu punt de vista, la credibilitat que ha tingut Espanya "l'ha diferenciat de Portugal, de Grècia i d'Irlanda", i "és un capital que ha de preservar pel bé dels seus ciutadans". Altafaj no ha concretat cap mesura sancionadora contra Espanya si no compleix, però ha advertit que "la sanció seran els mercats" i que s'hauria de "fer servir la solidaritat interna europea" i rescatar Espanya com ha passat amb els altres països.

stats