Pensions
Economia 28/01/2011

Josep Maria Álvarez: "El pacte comença a donar una certa lògica al tema de les pensions"

Els líders sindicals catalans destaquen que la negociació ha permès introduir "compensacions" al retard de l'edat de jubilació

Albert Castellví
2 min

BarcelonaEl secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, i el de CCOO, Joan Carles Gallego, valoren positivament el principi d'acord que han tancat aquesta matinada el govern i els agents socials per reformar el sistema de pensions. Tot i que es mostren contraris al fet que calgui cotitzar més anys abans de jubilar-se amb el 100% de la pensió, consideren que això era inevitable per garantir la viabilitat del sistema públic de pensions "durant els propers vint anys", segons Gallego, que ha afegit que el pacte ha permès flexibilitzar la postura del govern, que volia fixar la jubilació als 67 anys en tots els casos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a El matins de TV3, el líder de CCOO ha destacat que el pacte ha obert "una forquilla que permet jubilar-se entre els 63 i els 67 anys, i a més, a partir dels 65, amb la pensió màxima". Fins ara, era possible jubilar-se als 61 "però només en cas d'acomiadament", mentre que el nou sistema permet que cada treballador es jubili quan més li interessi dins d'aquest marge.

A això cal afegir-hi, segons Gallego, les "compensacions" que s'han introduït per beneficiar els col·lectius que poden tenir més dificultats per allargar els seus anys de cotització, com les dones –"per la maternitat"– i els joves. Per aquest motiu, Josep Maria Álvarez considera que amb aquest pacte "comencem a donar una certa lògica al tema de les pensions", i avança que "encara es pot millorar en el debat parlamentari". De totes maneres, els representants sindicals catalans alerten que "un cop garantit el sistema de pensions, cal garantir també el bon funcionament del mercat de treball", ja que si no la reforma no servirà "per a res".

Segons Josep Maria Álvarez, el pacte tancat aquesta nit "llança un missatge als mercats internacionals que hi ha compromís", alhora que "permet reforçar la confiança interna i ajudarà a recuperar el consum".

D'altra banda, Álvarez i Gallego s'han referit també a l'anunci del naixement de CaixaBank. Gallego assegura: "Veiem malament la regulació del govern central en relació amb les caixes, perquè vol eliminar la seva funció social, però veiem bé la posició de La Caixa, que ha aprofitat el procés per convertir-se en banc però manté l'obra social, un mecanisme de participació dels treballadors en l'obra de govern i un arrelament a Catalunya". Per això, Álvarez afegeix que "en les actuals condicions, l'operació de La Caixa és molt intel·ligent", encara que en un altre moment no l'haurien vist "amb tan bons ulls".

stats