REESTRUCTURACIÓ FINANCERA

Les necessitats per sanejar els bancs oscil·len entre els 58.000 i els 250.000 milions, segons els experts

Els analistes discrepen en l'ajust bancari

Els bancs consideren que calen sanejaments addicionals de 22.000 milions. Els analistes destaquen que la xifra és curta, però no es posen d'acord i en el millor dels casos asseguren que encara falten 38.000 milions més.

Els últims informes dels bancs d'inversió internacionals no coincideixen a l'hora de quantificar les necessitats financeres dels bancs espanyols per tancar la reestructuració financera. Hi ha grans diferències. Des de Barclays, que considera necessaris 58.000 milions d'euros per sanejar els bancs, fins als 70.000 milions que xifra Morgan Stanley, la forquilla és relativament petita. Ara bé, si tenim en compte les previsions del banc UBS i el diari Financial Times , la quantita ja s'enfila als 125.000 milions i als 250.000 milions d'euros, respectivament.

La qüestió és que fins i tot en el cas més avantatjós la diferència és clara. Barclays ha considerat recentment que els bancs espanyols necessiten 30.000 milions més sobre els 28.000 milions que va xifrar el ministre d'Economia, Luis de Guindos, divendres passat. Però com que al final el sector financer en el seu conjunt va notificar entre diumenge i dilluns a la CNMV que ha de captar només 22.000 milions, la previsió de Barclays s'eleva fins als 38.000 milions.

Pressió creixent

Tots aquests informes i estudis no fan res més que augmentar el focus sobre la banca, segons el director general de GVC Gaesco Gestión, Jaume Puig. "Durant el mes d'abril han existit pressions internacionals molt clares tant des dels mercats com des d'institucions, amb l'objectiu que s'efectués per fi una reforma bancària definitiva. Organismes com l'FMI, Standard & Poor's, diaris com The Wall Street Journal i altres entitats com UBS, Pimco, Morgan Stanley, BNP i Société Générale i administracions com la Comissió Europea (CE) s'han manifestat en el mateix sentit durant aquest mes", afirma Puig.

El director general de GVC Gaesco Gestión, però, opina que aquesta reforma "difícilment" serà la definitiva, perquè segueix afavorint el refinançament del crèdit als promotors. Pel que fa al banc dolent, Puig remarca que el preu de transferència dels actius immobiliaris a la societat de gestió es farà de manera "sorprenent" a un valor raonable (valor en llibres, per l'alt nivell de sanejament d'aquests actius), en comptes de fer-ho a preu de mercat, que és el que demana el sector, perquè "és l'única possibilitat que permet conèixer la realitat de la situació bancària". Tot això significa que la sortida de la crisi immobiliària serà lenta i que el crèdit tardarà molt a tornar a fluir.

Més continguts de