Economia 03/05/2014

Apple guanya el judici contra Samsung per haver violat les seves patents, però la multa serà mínima

El veredicte del jurat popular condemna Samsung a pagar 86 milions d'euros, el 5% del que li reclamava Apple

Efe
2 min
Samsung ha escollit el Mobile World Congress per presentar el seu nou Galaxy S5 / EFE

WashingtonEls telèfons mòbils intel·ligents de Samsung van violar diverses patents d'Apple, segons s'extreu del veredicte que un jurat popular de Califòrnia ha fet públic aquest divendres. El judici ha acabat donant la raó a Apple sobre la batalla per les patents, però el gegant nord-americà rebrà una indemnització força més baixa que la que reclamava.

Dels 2.200 milions de dòlars (1.600 milions d'euros) que Apple exigia al seu competidor sud-coreà, només obtindrà 119,6 milions de dòlars (86 milions d'euros). Aquesta quantitat, equivalent a poc més del 5% del que reclamava Apple, no perjudica en excés els interessos i plans de futur de Samsung.

El tribunal californià, que ha deliberat durant tres dies, ha resolt que Samsung va infringir en tots els seus telèfons dues patents d'Apple, i no cinc com l'acusava la companyia nord-americana. També considera provada una violació d'una tercera patent només en alguns dels seus models.

La condemna de 86 milions d'euros a la sud-coreana no li prohibeix seguir fabricant els seus models de telèfons intel·ligents com fins ara ni tampoc li barra el pas a vendre'ls als Estats Units, que era el que Apple pretenia des que va començar el litigi per les patents l'any 2011.

Quan Samsung va llançar el seu primer model de la sèrie Galaxy el 2009 –dos anys després que l'iPhone d'Apple hagués sortit a la venda– la quota de mercat de telefonia mòbil als EUA del gegant sud-coreà era inferior al 5%. Només cinc anys després, el 2014, Samsung controla entre el 25% i el 30% del mercat nord-americà, i s'ha erigit com el major rival d'Apple en aquest camp.

El principal argument que Apple ha sostingut durant aquest judici és que el gran creixement experimentat per Samsung durant els últims anys es deu a les prestacions en els seus models de telèfon que va copiar de l'iPhone. Això, asseguera, va treure quota de mercat a Apple i va perjudicar econòmicament l'empresa.

Samsung es va esforçar a relativitzar l'impacte que aquestes característiques tenen sobre la decisió de compra del consumidor, i els advocats de la firma sud-coreana van dir que el seu guany de competitivitat ha estat determinat per altres aspectes com el preu, la durada de la bateria i el sistema operatiu que ofereix.

La victòria d'Apple als jutjats divendres té un caràcter fonamentalment simbòlic, ja que ve a apuntalar la tesi que situa la companyia com l'autèntica revolucionària de la telefonia mòbil de l'última dècada, però no per això li reconeix avantatges competitius respecte als seus rivals.

"La sentència d'avui reforça el que ja han dit tribunals d'arreu del món: que Samsung ens va robar deliberadament les nostres idees i copiar els nostres productes", ha indicat poc després de conèixer el veredicte la portaveu d'Apple Kristin Huguet en un comunicat.

stats