Economia 03/10/2019

Els aranzels de Trump posen en guàrdia els productors europeus

Només un 4% de les exportacions catalanes als Estats Units es veurien afectades per la mesura

Paula Clemente / Elisabet Escriche / Leandre Ibar
3 min
Estats Units és el segon país destí de les exportacions catalanes de vi

BarcelonaLa guerra comercial amb els Estats Units ha arribat oficialment a Europa. Després que l’Organització Mundial del Comerç avalés el dret del país nord-americà d’aplicar aranzels per valor de 7.500 milions de dòlars (uns 6.800 milions d’euros), ahir l’executiva presidida per Donald Trump va fer pública la llista de productes europeus afectats per la mesura. D’entrada, la situació no sembla alarmant per a Catalunya: el 65% de les exportacions catalanes es dirigeixen a la Unió Europea. Tot i això, els nous aranzels poden incidir en el preu final del producte i fer que sobretot petits productors hagin de reduir la mercaderia que envien als EUA.

Impacte dels nous aranzels

ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat, assegura que els sectors que poden sortir més perjudicats són el del vi, el de l’oli d’oliva, el de la carn de porc i, en menor mesura, el del formatge. Tot i això, dades extretes de l’ICEX mostren que l’afectació sobre aquests quatre sectors és relativament petita. Concretament, l’any passat les empreses catalanes van vendre als Estats Units 52 milions d’euros d’oli d’oliva, 27,9 milions de vi, 22 milions de carn de porc i poc més de mig milió de formatge. Es tracta, doncs, de 103 milions d’euros, un 4% de tot el que Catalunya exporta als EUA, i un 0,14% del total de vendes catalanes a l’exterior.

El perill dels danys col·laterals

“És important tenir la visió global: els Estats Units són el sisè soci comercial de Catalunya, però són només el 3,5% de les exportacions catalanes”, explica Cristina Serradell, directora d’internacionalització d’ACCIÓ. Tot i això, “a curt termini les empreses tindran la dificultat d’haver de buscar alternatives i això els suposarà un cost: l’increment de costos comportarà possiblement una reducció de les exportacions a aquests països, que deixaran de ser competitius”, assegura l’experta.

El petit productor de formatge Sant Gil d’Albió, per exemple, exporta un 30% de la seva producció als Estats Units i assegura, en conversa amb l’ARA, que estan “espantats” per com els pot afectar la mesura. Segons els seus càlculs, el client final podria trobar el seu formatge un 20% o un 25% més car. Una lectura similar fa la també formatgera Mogent, que, tot i que encara no té clar què pot suposar l’aranzel, preveu que un increment del preu del seu producte reduiria les vendes.

Per a Cristina Serradell, però, més enllà de les conseqüències directes que pugui tenir la decisió del país nord-americà, un dels grans perills és, precisament, l’efecte indirecte. “Hi ha productes que es poden veure afectats, no perquè els exportem directament als EUA, sinó perquè els exportem a altres països europeus que sí que seran gravats”, argumenta Serradell. Assenyala, com a exemple, tots els components per al sector de l’automoció que Catalunya exporta a Alemanya. “És possible que reduïm les exportacions a Alemanya perquè aquest país no pugui exportar tants vehicles als EUA, i això ens afectarà”, conclou.

Segons la promotora d’exportacions agroalimentàries catalanes aquests aranzels podrien tenir un impacte d’uns 26 milions d’euros a Catalunya. El sector assegura que l’any passat les vendes al país nord-americà van pujar a 330 milions d’euros, i els aranzels en productes com oli, vins, formatges o fruita poden afectar l’equivalent al 7,8% del que es va ingressar llavors.

Exportacions un 25% més cares

Sigui com sigui, aquests aranzels no quedaran oficialment determinats fins que l’Oficina del Representant Comercial dels Estats Units no publiqui el llistat definitiu, i l’aplicació no es farà efectiva fins al 18 d’octubre. Tot i això, el document compartit ahir pel govern nord-americà deixa clara la seva intenció. Per exemple, incrementarà un 10% el cost d’exportar avions comercials o militars procedents d’Espanya, França o Alemanya.

A més, Washington augmentarà un 25% el cost d’exportar carn congelada de porc, preparats de carn també de porc (excepte el pernil i l’espatlla), diversos tipus de formatge i substitutius d’aquest mateix producte, el iogurt (sigui natural, aromatitzat o amb fruita), la mantega, l’oli d’oliva verge, les olives (també gairebé en totes les seves variants), fruites com la cirera, el préssec, la pera, la taronja, la mandarina o la llimona, sucs de fruita o verdura (excepte de tomàquets), mol·luscos com cloïsses, musclos i escopinyes, i vi.

Al Regne Unit i Alemanya, però, s’hi afegeixen indústries com la tèxtil, en el primer cas, i la metal·lúrgica i l’automoció, en el segon. No és estrany, doncs, que Donald Trump qualifiqués ahir la situació com una “gran victòria” per als Estats Units.

De moment, la Unió Europea s’ha limitat a acusar els Estats Units d’haver donat subsidis a Boeing que també haurien perjudicat Airbus, així que, agafan t el mateix argument, ha amenaçat el país nord-americà amb imposar els seus propis aranzels a productes procedents de l’altra banda de l’Atlàntic si finalment l’administració Trump imposa les restriccions anunciades.

Els quatre sectors més afectats

Oli d’oliva

Els EUA són el segon país on més oli d’oliva exporten els productors catalans. L’any passat les vendes van augmentar un 19% i van assolir els 52,3 milions d’euros. El sector representa un 2,1% de les exportacions catalanes al país de Trump. L’empresa Borges assegura que la mesura “afectarà” el sector.

Vi

Les exportacions de vi als Estats Units van representar el 2018 un 1,1% del total de vendes a l’exterior catalanes i van arribar als 27,9 milions d’euros. El vi escumós, de moment, no és al llistat dels aranzels de Trump. Tenint en compte això últim, Codorníu assegura que està estudiant l’impacte que pot tenir la mesura.

Carn de porc

Les exportacions catalanes de carn de porc als Estats Units són insignificants respecte al total de vendes a l’exterior catalanes (0,9%). L’any passat van suposar 22,1 milions d’euros. Per al grup Vall Companys, només representa un 0,8%. Fonts de l’empresa asseguren que ho compensaran amb el creixement en altres destins, com l’Àsia.

Formatge

És el sector amb menys pes dels quatre. De fet, les vendes als Estats Units només van assolir els 562.300 euros l’any passat. Tot i així, sí que poden tenir un gran impacte en petits productors, com Sant Gil d’Albió, que exporta un 30% al país nord-americà. Fonts de l’empresa admeten que estan “espantats”.

stats