15/01/2013

El assessors del Govern es rebel·len contra les pujades d'impostos a les empreses

2 min
"CONSEQÜÈNCIES ADVERSES"
 Des del Carec asseguren que entenen la situació d'excepcionalitat que viuen les finances de la Generalitat, però, tot i així, demanen "que es tinguin en compte les conseqüències adverses" que generen les pujades d'impostos. A la foto, Salvador Alemany -president del Carec- presentant un informe al president de la Generalitat, Artur Mas, l'any passat.

BARCELONAEl Carec ha llançat el seu missatge més contundent. Aquest organisme, nascut fa dos anys per assessorar la Generalitat, analitza l'economia catalana en extensos informes que publica de manera periòdica. Ahir, però, va publicar l'informe més breu de tots: un document de quatre fulls en què critica amb duresa les pujades d'impostos a les empreses. El text recomana tant a la Generalitat com al govern espanyol que "canviïn l'enfocament de la política impositiva sobre les empreses" si el que volen es promoure la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el document, el Carec -que està integrat per setze economistes i empresaris i liderat pel president d'Abertis, Salvador Alemany- assegura que "ha pogut constatar la preocupació del món empresarial" per les conseqüències d'algunes de les pujades d'impostos aprovades. El que és més preocupant, afirma, és que s'incrementi la pressió fiscal de les empreses -i, per tant, es redueixi la seva tresoreria- en un moment en què els bancs han limitat l'accés al crèdit. Per aquest motiu el Carec assegura que "fa seves les preocupacions" que generen aquestes mesures.

A l'hora d'analitzar quines són les principals pujades d'impostos que perjudiquen les empreses, el Carec se centra en les que ha impulsat el govern espanyol (sobretot les mesures per augmentar la recaptació en impost de societats i les reduccions de diferents tipus d'amortitzacions). En canvi, passa de puntetes sobre els nous impostos aprovats per la Generalitat després de les últimes eleccions i, simplement, esmenta que "caldrà fer extensives les recomanacions d'aquesta nota" a l'acord de governabilitat signat entre CiU i ERC. No comenta, per exemple, la pujada d'impostos a les grans superfícies i a les empreses que generen gasos contaminants o residus nuclears, entre d'altres. Tampoc s'atura en la creació de l'impost sobre els dipòsits bancaris. Fonts del Carec van explicar a l'ARA que això respon en bona part al fet que el document es va redactar abans de les últimes eleccions catalanes.

Fins ara, el Carec ha llançat moltes propostes que el president de la Generalitat, Artur Mas, segurament veu amb bons ulls. En canvi, les seves receptes no estan tan ben vistes pels responsables econòmics d'Esquerra Republicana, partit que dóna suport a Mas en la legislatura estrenada fa poc.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha expressat més d'una vegada que ell és partidari dels impostos baixos i que l'augment de tributs no respon al seu desig sinó a la situació d'excepcionalitat que viu la Generalitat, obligada a reduir el dèficit de manera dràstica i, de facto , rescatada per l'Estat davant la impossibilitat d'obtenir finançament. Des del Carec asseguren que entenen aquesta situació d'excepcionalitat i demanen que els nous impostos aprovats per la Generalitat siguin "reversibles" quan la situació millori. "Demanem que es tinguin en compte les conseqüències adverses d'aquestes pujades d'impostos", asseguren aquestes fonts.

En general, el Carec sempre s'ha mostrat partidari d'una pressió fiscal més baixa que l'actual. Per exemple, reclama rebaixes impositives per a les empreses que reinverteixin els beneficis en la pròpia activitat (en comptes de repartir-los) o que es concedeixi la "màxima bonificació" a les companyies que contracten un aturat. Al mateix temps, però, el Carec també va defensar fa un any que s'apugessin impostos com l'IVA o que se'n creessin de nous com la taxa Tobin, que grava les transaccions financeres.

stats