ECONOMIA
Economia 04/05/2011

La contractació de Setmana Santa fa baixar l'atur per primer cop aquest any

El nombre d'aturats registrats a les oficines de treball catalanes s'ha reduït en 9.700 persones a l'abril, sobretot per les contractacions al sector serveis per Setmana Santa. En total, el mes passat hi havia 601.000 aturats

Elena Freixa
2 min

BarcelonaL'atur registrat ha baixat el mes d'abril a Catalunya en 9.728 persones, un 1,59% respecte al mes anterior, i ha situat la xifra total en 601.541 aturats, segons les dades del Ministeri de Treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La primera davallada de l'atur de l'any s'explica principalment per la reactivació dels contractes al sector serveis de cara a la Setmana Santa, que ha donat el tret de sortida a la temporada turística. EL 75% de la reducció de l'atur a l'abril s'explica a Catalunya per la bona marxa d'aquest sector.

Tot i així, si es compara amb el mateix mes de l'any passat, la desocupació a Catalunya s'ha incrementat un 1,33% i hi ha gairebé 8.000 aturats més.

Pel que fa al conjunt d'Espanya, l'atur registrat també ha baixat. Ho ha fet en 64.309 persones, un 1,48 % menys respecte al mes anterior. La xifra total és de 4,2 milions d'aturats. En el darrer any, l'evolució ha estat negativa i l'atur ha crescut un 3,06% amb 126.935 persones registrades més que a l'abril de 2010.

Malgrat la satisfacció amb què el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebut la bona dada d'abril, els sindicats han lamentat que la rebaixa respon només a un qüestió conjuntural (per la temporada turística) i també a la desaparició de les llistes de persones que han esgotat la prestació d'atur.

De fet, la contractació del mes passat va caure un 10% a Catalunya respecte el març i es van fer 18.015 contractes menys. La davallada va donar-se tant en la contractació indefinida (-12,8%) com en la temporal (9,7%).

Aquestes dades d'atur que recull mensualment el Ministeri a través de la xarxa d'oficines de treball és la primera caiguda de l'atur de l'any. Es tracta d'un canvi de tendència respecte als mesos anteriors, ja que la setmana passada l'Enquesta de Població Activa del primer trimestre (una altra eina per mesurar l'atur que, en aquest cas, publica l'INE) va mostrar un increment de la desocupació entre gener i març. L'enquesta xifrava en més de 700.000 aturats el total a Catalunya i 4,8 milions al tot l'Estat.

stats