El govern espanyol defensa la "tendència favorable" de l'atur malgrat l'increment del gener

Segons el Govern, el passat mes de gener ha generat la menor pujada d'aturats i de desafiliació a la Seguretat Social des del 2007. Tot i això admeten que "queda molt per treballar"

La secretària d'Estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo, ha subratllat que la dada de l'atur del mes de gener és "significativament millor" que la mitjana d'anys anteriors i ha valorat que es mantingui "la tendència favorable de llarg recorregut" dels últims mesos.

A la roda de premsa per valorar les dades d'atur i l'afiliació a la Seguretat Social, Hidalgo ha insistit que el mes passat -amb un creixement de l'atur de 113.097 persones- es va registrar la menor pujada des del 2007 i ha recordat que la desocupació ha avançat en tots els mesos de gener de la sèrie històrica.

Hidalgo ha subratllat que "avui hi ha 166.343 aturats menys que fa un any" i ha remarcat que es reafirma la tendència iniciada el maig del 2012, "que s'ha concretat en una reducció de la taxa interanual d'un 3,3%".

La secretària d'Estat ha atribuït aquesta millora "a la reacció del mercat de treball enfront a la incipient reactivació econòmica empresa pel Govern espanyol" si bé ha admès que "queda molt per treballar".

Per la seva part, a la roda de premsa, el secretari d'Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, ha valorat les dades d'afiliació del mes de gener com "el més compromès", i ha destacat que en termes desestacionalitzats la afiliació ha crescut en 35.500 persones el que, en la seva opinió, "confirma un canvi de rumb".

Segons les xifres expressades per Burgos, el gener el nombre d'afiliats a la Seguretat Social es va situar en 16.173.610 ocupats, el que suposa un descens de 184.031 persones, un 1,13% menys, "el comportament menys negatiu des del 2007".

Burgos ha destacat que, en termes desestacionalitzats, l'afiliació ha avançat en 35.000 persones, el que es tradueix "en el cinquè mes consecutiu en el que l'afiliació desestacionalitzada creix".

El secretari d'Estat de la Seguretat Social ha precisat que la taxa interanual s'ha situat "en valors propers a zero, en concret, el 0,04 % menys", la qual cosa suposa un descens de gener a gener de 5.829 persones i ha recordat que ara fa un any la taxa d'afiliació era negativa, un 4,59%, i en aquests moments està en signe positiu.