MERCAT LABORAL
Economia 02/08/2018

L’atur baixa al juliol al ritme més lent en sis anys

Les llistes de desocupats baixen en poc més d’un miler de persones a Catalunya, fins als 369.124 aturats

Natàlia Vila
3 min

BarcelonaEl juliol sempre és un bon mes per a l’atur. L’estiu promou les contractacions i aprima les llistes d’atur registrat del ministeri d’Ocupació. El juliol d’enguany no ha sigut una excepció. Tot i així, les dades que va publicar ahir el govern espanyol constaten que la baixada d’aquest últim mes en concret és la més suau dels últims sis anys a Catalunya malgrat el bon ritme de l’economia i la recuperació de molts sectors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’atur registrat va disminuir en 1.068 persones al territori, i ara el nombre total de desocupats a les llistes se situa en 369.124 aturats. És un 0,29% menys que el mes anterior i un 4,70% inferior al total d’aturats que hi havia registrats el mateix mes de l’any passat: és a dir, que ara hi ha 18.189 aturats menys que fa tot just un any.

Al conjunt d’Espanya l’atur ha baixat en 27.141 persones al juliol respecte al mes anterior i el nombre total d’aturats se situa en 3.135.021 desocupats, la xifra més baixa des del desembre del 2008. Aquestes dades suposen que, des del màxim registrat el febrer del 2013 –quan la crisi va disparar l’atur registrat per sobre dels 5 milions d’aturats–, més d’1,9 milions de persones s’han desapuntat de les llistes de l’atur al conjunt de l’Estat.

Les xifres són, doncs, objectivament bones perquè van a menys, però el que preocupa els experts és el comportament de les estadístiques en ple estiu. “Les dades indiquen clarament una aturada; com pot ser que al mes de més contractació l’atur baixi tan poc? –reflexiona Ernesto Poveda, president de la consultora de recursos humans Icsa–. Si ara que encara tenim el preu del petroli i els tipus d’interès baixos i tenim estabilitat ja estem així... què passarà el trimestre que ve, al setembre, a la tardor?”, insisteix.

El cert és que des de l’inici de la sèrie històrica l’atur ha baixat aquest mes en 20 ocasions i només ha pujat en tres: el juliol del 2005, quan va augmentar en 14.557 persones, i els juliols del 2007 i 2008, quan l’atur va repuntar en 4.469 i en 36.492 aturats, respectivament.

La Generalitat ahir també va admetre que la baixada és “moderada”. “És més moderada de les que hem tingut en altres moments, però l’atur continua reduint-se”, matisava ahir el secretari de Treball, Josep Ginesta. En aquest sentit, Ginesta va explicar que la moderació de la baixada de l’atur coincideix amb la prevista: “Va d’acord amb els nivells de previsió de creixement econòmic de Catalunya, que va fixar el departament d’Economia a començaments d’any i que al juny es van reiterar”.

Si la tendència ja preocupa, l’anàlisi de les dades per sectors encara fa més evident el problema. A Catalunya l’atur ha baixat a l’agricultura (un 0,6%), la indústria (un 0,8%) i la construcció (un 0,4%). En canvi, al sector dels serveis (que és tradicionalment el que genera més ocupació) l’atur ha pujat un 0,2%. La Generalitat ho atribueix al turisme: “L’arribada de turistes a Catalunya es va reduint i es modera, i això es trasllada al mercat de treball”, va assegurar ahir Ginesta.

En la resta de sectors, el Govern considera que “la reducció és positiva, perquè no es redueix la desocupació amb els mateixos indicadors amb els quals es feia abans, sinó que ara es fa en sectors motors que acabaran generant més ocupació en el futur”, va aclarir Ginesta en referència, sobretot, a la indústria, que ha sigut tradicionalment un dels sectors que han arrossegat la resta d’activitats econòmiques.

Poveda és menys optimista. “Començo a ser menys entusiasta, perquè penso que aquests símptomes ja fa massa temps que apareixen. Em preocupa què passarà a la tardor”, avança, i afegeix: “Ara el PIB té tendència a estancar-se i el Banc d’Espanya ja ha reduït les seves previsions”. “A més, hi ha un altre element que afegeix incertesa, que és tota la política d’aranzels de Trump, que tensiona les exportacions”, apunta Poveda.

Mentrestant, els aturats de llarga durada –és a dir, els que fa dos anys o més que són a l’atur– van arribar a 1.152.154 aquest juliol. Això mentre els contractes van arribar a superar els dos milions durant el mateix mes.

stats