Publicitat
Publicitat

L'atur registrat repunta en el pitjor novembre des del 2012

Va pujar en 4.573 persones a Catalunya i 24.841 al conjunt de l'Estat

El novembre ha tornat a ser un mes complicat per al mercat laboral. Gairebé 4.600 persones s'han apuntat a les llistes de l'atur a Catalunya, un 1% més, i ara hi ha pràcticament 463.000 persones registrades sense feina. Al conjunt de l'Estat, el nombre d'aturats apuntats a la cua de l'Inem va augmentar en 24.841 persones. És l'augment més gran en un mes de novembre des de l'any 2012.

Però no només hi ha més aturats registrats sinó que també s'han destruït llocs de feina, per primer cop des del 2013. Aquest novembre,  la Seguretat Social ha perdut més de 32.800 afiliats, i ara la xifra total de treballadors que cotitzen es queda en 17.780.500 persones.

De fet, tradicionalment, el novembre és un període no gaire positiu per a l'atur i l'ocupació. Els experts l'anomenen un "mes frontissa" perquè no es beneficia ni dels contractes d'estiu, que s'acaben; ni dels de Nadal, que en molts casos encara no han començat. Tot i això la tendència s'havia capgirat els últims anys i ara, en canvi, torna a comportar-se com ho feien durant la crisi.

El sector que més ho està notant és el de  l'hosteleria: és el sector on s'han destruït més llocs de treball, 91.000 en total. El segueix, tot i que de molt lluny, el sector de l'agricultura la ramaderia i la pesca, amb una destrucció de 4.100 llocs de treball. A l'altre plat de la balança hi ha l'educació, que ha compensat part d'aquestes pèrdues amb la creació de 25.100 llocs nous.

En total, aquest mes de novembre s'han registrat menys contractes que a l'octubre però tot i així se n'han signat 1,7 milions, la xifra més alta en un mes de novembre de tota la sèrie històrica. La temporalitat, però, continua predominant entre els contractes nous: només un de cada deu contractes nou és indefinit, la resta són temporals.

L'altra xacra del mercat de treball, la cobertura, tampoc millora. Pràcticament la meitat dels aturats ja han esgotat totes les prestacions i ara no cobren cap ajuda. Els aturats que es beneficien de prestacions ha baixat un 10% respecte de l'any passat.

La lectura més positiva de les dades la trobem en l'evolució anual. En els últims 12 mesos, l'atur ha caigut en 58.681 persones a Catalunya, un 11,25%, segons les dades que ha fet públiques aquest divendres el ministeri d'Ocupació. Al conjunt d'Espanya, ara hi ha  3.789.823 persones sense feina, és a dir, 359.475 aturats menys que fa un any.

Etiquetes

Més continguts de