Economia 03/09/2013

L'atur trenca cinc mesos de descensos i l'ocupació segueix caient

L'augment de 1.200 aturats és el més lleu dels últims 13 anys, però la caiguda d'afiliats a la Seguretat Social demostra que l'ocupació encara no revifa

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEs mantenen els dubtes sobre el mercat laboral a la vista de les dades d'atur del mes d'agost. El nombre de desocupats ha repuntat en 1.200 persones a Catalunya, trencant cinc mesos de descensos consecutius.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La tendència a la baixa s'explicava els últims mesos tant per l'augment de contractes per a la temporada turística com per l'anomenat 'efecte desànim', que desincentiva que part dels aturats s'inscriguin a les llistes de les oficines d'Ocupació davant la falta de perspectives de trobar feina o perquè no han generat dret a rebre cap prestació.

Que la crisi continua instal·lada en un mercat de treball amb 611.000 aturats i incapaç encara de crear ocupació amb força es veu en les xifres d'afiliació. El nombre de treballadors que cotitzen a la Seguretat Social va reduir-se en més de 29.000 persones respecte al juliol.

Com és que Catalunya perd 29.000 cotitzants però l'atur només creix en 1.200 persones? L'explicació, reconeixen des del Govern, no la donen les dades estadístiques del ministeri d'Ocupació, però no pot negar-se aquest 'efecte desànim' entre els demandants de feina, que opten per no apropar-se a les oficines o bé per marxar a l'exterior a buscar feina.

Una dada esperançadora és que l'augment de l'agost –un mes en què tradicionalment creix el nombre de desocupats a Catalunya– és el més lleu registrat des de l'any 2000. L'agost de l'any passat, per exemple, l'atur va créixer en més de 8.000 persones, i el mateix mes del 2011 la pujada va ser de prop de 14.000 persones.

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre, ha abocat una altra nota positiva: l'atur és per segon mes consecutiu més baix que el de fa un any. Concretament, l'agost del 2012 hi havia 11.000 aturats més que ara.

La prova de foc per poder parlar d'un "inici de canvi de tendència" arribarà els propers mesos, en què l'atur continuarà a l'alça, però el Govern confia que els increments mantinguin la xifra total, almenys, per sota de la de fa un any.

A les Balears, l'atur també ha truncat la ratxa positiva iniciada al març amb un lleu increment de 146 persones. És, però, la comunitat que millor suporta la comparació amb l'any passat: ara hi ha 5.400 aturats menys que l'agost del 2012.

Al conjunt d'Espanya, on l'atur va estancar-se amb una lleu disminució de només 31 persones a l'agost, la comparació amb el 2012 encara resulta negativa. Els quasi 4,7 milions d'aturats a tot l'Estat són un 1,58% més que els de l'agost de l'any passat.

La contractació cau

Les empreses continuen sense contractar, tal com demostren les dades del ministeri. A Catalunya van signar-se 145.432 contractes, un 2,6% menys que l'agost de fa un any i un 40% menys que al juliol.

Pot veure's doncs com, un cop fetes les contractacions al sector serveis per afrontar la temporada turística, no hi ha cap sector que en prengui el relleu i animi el mercat laboral.

La temporalitat segueix sent el patró majoritari. Només el 6% de tots els contractes formalitzats van ser indefinits el mes passat.

El treball autònom també va anar de baixa a l'agost. Van desaparèixer més de 3.200 treballadors per compte propi només a Catalunya, i més de 12.600 a tot l'Estat. El sindicat UGT de Catalunya ha assenyalat que a Barcelona mai fins a aquest any s'havia destruït treball autònom durant l'estiu.

stats