Economia 29/10/2011

Zapatero se sent "el principal responsable" de l'atur però l'atribueix a factors internacionals

El president espanyol qualifica de "molt dolentes" les dades de l'enquesta de població activa, l'EPA, que indiquen que hi ha gairebé cinc milions de desocupats a l'Estat espanyol i 742.000 a Catalunya

Efe
2 min

AsunciónEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'immola com a "principal responsable" de l'atur quan és a punt de deixar el càrrec però, alhora, insisteix que la causa és la conjuntura econòmica mundial, i no el mal funcionament de l'economia espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És el que es desprèn de les declaracions que ha fet aquest dissabte des d'Asunción, al Paraguai, on participa per última vegada a la Cimera Iberoamericana, en la XXI edició de la trobada de caps d'estat i de govern.

Zapatero ha qualificat de "molt dolenta" l'última dada de l'enquesta de població activa (EPA), que indica que hi ha gairebé cinc milions d'aturats a l'Estat espanyol i 742.000 a Catalunya. Atribueix la situació a la crisi del deute sobirà a Europa i no a factors espanyols, de manera que manté que confia que els darrers acords de Brussel·les i el G20 permetin superar la situació.

Tanmateix, ha confessat: "Em sento el principal responsable de la situació, ho he dit en més d'una ocasió". I ha afegit: "Aquesta crisi ha tingut un efecte extraordinàriament negatiu en les dades de l'atur. Sóc molt conscient de la inquietud, de la preocupació i fins i tot de l'angoixa que poden sentir moltes persones per les expectatives d'ocupació ", ha assegurat.

Però ha volgut deixar clar que el creixement de l'atur es deu en bona mesura a l'agudització de la crisi a la zona euro al mes de juliol, quan es va aturar "de manera radical" el "creixement lent" que fins aleshores experimentava Espanya.

"No hi haurà recuperació del creixement i de l'ocupació si no aconseguim l'estabilitat a la zona euro, als mercats, en el deute sobirà, i això dependrà de l'efecte de l'acord de dimecres i de la reunió del G20", que celebra la cimera la setmana que ve a Canes.

Ara l'esforç immediat del govern espanyol, segons Zapatero, és per mantenir alts els nivells de protecció als desocupats i la cohesió social quan es travessa "la crisi més dura des de fa vuitanta anys" .

Ha tornat a reclamar a les economies més potents que posin en marxa plans d'estímul fiscal perquè l'economia mundial recuperi un ritme de creixement suficient com per crear ocupació. Economies com l'espanyola, ha dit, han de ser coherents amb la reducció del dèficit i la consolidació fiscal, objectiu que és "absolutament imprescindible".

stats