MERCAT LABORAL
Economia 08/09/2012

Els aturats podrien veure's obligats a netejar boscos

El govern espanyol va aprovar ahir un decret que obliga els treballadors a netejar boscos després d'un incendi si se'ls sol·licita. En cas que s'hi neguin, seran sancionats i podrien quedar-se sense subsidi.

D.s.u.
2 min
Als aturats se'ls podrà demanar que netegin boscos després d'incendis com el de l'Empordà.

BARCELONA.Els aturats que visquin a prop d'una zona en què s'hagi produït un incendi forestal podran ser cridats per l'administració per col·laborar en les tasques de neteja de boscos. Si s'hi neguen, seran sancionats, i podrien arribar a perdre la prestació. La nova norma s'emmarca dins d'un decret que va aprovar ahir el consell de ministres del govern espanyol i que, entre altres coses, flexibilitza els requisits per accedir a les ajudes governamentals després d'un incendi forestal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministeri de Treball va donar després més detalls de la mesura, que preveu també bonificacions per als empresaris que hagin d'aturar l'activitat a causa de l'incendi. Segons el ministeri, els aturats tindran l'"obligació" d'assistir a aquestes tasques, que han de ser d'"utilitat social" i amb caràcter "temporal", si ho sol·licita una administració pública o una organització sense ànim de lucre, que hauran de dirigir-se a les oficines de treball, que seleccionaran els treballadors "que es necessitin", "preveient la rotació o substitució en cas que acceptin una oferta de feina".

El ministeri matisa que només es podrà obligar a dur a terme les tasques de neteja persones amb unes "aptituds físiques i professionals" que els facin adients per a la feina, tot i que no detalla quines són aquestes condicions. A més, continua el comunicat de Treball, "no pot implicar un canvi de residència".

El treballador passaria a integrar aleshores els equips de neteja o reparació a la zona afectada, tot i que en cap cas podrà intervenir en l'extinció dels incendis. Sempre se'l reclutarà un cop estigui apagat. L'incompliment de les obligacions suposarà una infracció greu, que implica la pèrdua de la prestació per un temps mínim de tres mesos. En alguns casos aquesta retirada podrà ser completa, i per a treballadors autònoms es limitarà a un mes i mig sense cobrar el subsidi.

Bonificacions als empresaris

El comunicat del ministeri sosté que "molts països del nostre entorn" tenen figures similars a aquests "treballs de col·laboració social" i cita els exemples de Luxemburg, Alemanya i Portugal. A més, el decret inclou bonificacions als empresaris que vegin interrompuda l'activitat per motiu de l'incendi. En concret, elimina l'obligació de pagar les quotes de la Seguretat Social mentre no hi hagi activitat i, en cas que s'hagin d'acomiadar treballadors, les indemnitzacions les pagarà el Fons de Garantia Salarial.

Addicionalment, el ministeri de Treball "podrà" autoritzar que les prestacions que rebin els treballadors a l'atur com a conseqüència d'un ERO temporal en què la suspensió de l'activitat es degui a un incendi no restin dies cotitzats a l'empleat.

A més de mesures laborals, la nova llei inclou una flexibilització de les ajudes. L'Estat pagarà un 50% del cost dels danys en propietats privades, amb un màxim de 15.120 euros en cas de destrucció total de l'habitatge principal. I inclou també mesures fiscals, com l'exempció del pagament de l'impost de béns immobles dels edificis danyats en incendis de l'any 2012, i de la taxa per baixa de vehicles als cotxes afectats per aquests incendis.

stats