Economia 18/07/2012

L'increment de l'IRPF i de l'IVA costarà la pèrdua de 10.000 autònoms, segons la UGT

El portaveu del CTAC-UGT augura un increment de l'economia submergida i diu que recorrerà per la via judicial la pujada de les retencions fins al 21%

Efe
2 min

BarcelonaL'augment de l'IVA i de la retenció a l'IRPF provocarà aquest any la pèrdua d'uns 10.000 treballadors autònoms a Catalunya i un increment de l'economia submergida en aquest col·lectiu, per al qual les últimes retallades aprovades pel govern suposen un cop "mortal", segons el sindicat UGT.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de la Confederació de Treballadors Autònoms (CTAC) de la UGT, Salvador Duarte, ha advertit avui de les nefastes conseqüències que tindrà per als treballadors per compte propi la pujada de l'IVA del 8% al 21% en algunes activitats professionals, com les floristeries, les perruqueries o els centres d'estètica, regentades en la seva gran majoria per autònoms.

A aquesta mesura cal afegir-hi l'augment de les retencions a l'IRPF, que també passen del 15% al 21%.

Ha assegurat que aquests augments impositius són "d'extrema gravetat" per als prop de 530.000 autònoms que hi ha actualment a Catalunya i que estan patint ja les conseqüències de la crisi i de la caiguda del consum, cosa que els ha portat a tenir marges de benefici molt estrets o fins i tot nuls.

"Així serà impossible que els autònoms puguin arribar a final de mes amb dignitat", ha declarat Duarte, que ha subratllat que, amb aquestes noves retallades, els autònoms hauran de pagar uns 1.100 euros més de mitjana cada any a l'administració.

La principal conseqüència d'aquestes mesures, ha alertat el dirigent sindical, serà el tancament d'uns 10.000 negocis a Catalunya, una cinquena part dels que podrien cessar la seva activitat en el conjunt d'Espanya al llarg d'aquest 2012.

La UGT ha recordat, en aquest sentit, que només en els sis primers mesos de l'any Catalunya ha perdut ja 1.357 emprenedors.

Un altre dels efectes que tindran els ajustos del govern, ha afegit Duarte, serà un augment dels autònoms que treballin al mercat negre.

"Bona part del col·lectiu que estava en una situació límit anirà cap a l'economia submergida com a única possibilitat per sobreviure", ha remarcat.

Davant la crítica situació en què deixaran aquestes retallades el col·lectiu d'autònoms, la UGT proposa l'adopció d'una sèrie de mesures que ajudin a mitigar aquesta realitat.

Una d'elles és l'aplicació d'una cotització mínima i transitòria per als treballadors per compte d'altri que suposi el pagament de només 75 euros mensuals a la Seguretat Social, davant la mitjana de 250 euros que han d'abonar actualment.

"És una mesura excepcional per a un moment excepcional", ha assenyalat Salvador Duarte, que vol a més que els treballadors mantinguin les mateixes prestacions, malgrat pagar menys.

El sindicat planteja també que s'apliqui la llei de morositat i que s'endureixin les penes a pagar pel seu incompliment, així com que el govern eximeixi l'autònom d'avançar l'IVA de les factures que encara no ha cobrat.

Duarte ha avançat, a més, que CTAC-UGT està en contacte amb altres associacions espanyoles d'autònoms i amb el Col·legi d'Advocats de Barcelona per recórrer judicialment la pujada de la retenció de l'IRPF, ja que una sentència anterior va obligar el govern a abaixar-la fins al 15%.

stats