Economia 21/04/2014

Un de cada tres autònoms preveu contractar nous empleats aquest any

El col·lectiu demana abaixar l'IVA i millorar les cotitzacions socials, segons l'enquesta de l'associació espanyola ATA

Europa Press
1 min

MadridUn de cada tres autònoms a Espanya preveu contractar nous treballadors al llarg d'aquest any, una xifra superior al 26,4% que preveia realitzar alguna contractació l'any passat, segons una enquesta realitzada per la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president d'ATA, Lorenzo Amor, ha assenyalat que no tots els contractes són "reals", ja que molts es correspondran a "negocis temporals que obren només uns mesos al llarg de l'any i després tornen a tancar".

Amor ha calculat que durant aquest any es generaran al voltant de 75.000 llocs de treball autònoms i ha augurat que es produirà un augment de la contractació indefinida.

Segons l'enquesta, un de cada dos autònoms (50,4%) vol que s'abaixi l'IVA, enfront del 29,9% que demana una baixada de les cotitzacions socials i el 18,8% vol un descens de l'IRPF. Aquestes xifres estan marcades pel "temor a l'augment de l'IVA" per les recomanacions de l'informe dels experts al govern espanyol. Abans sempre s'inclinaven més per una rebaixa de les cotitzacions socials.

L'enquesta reflecteix que el 34,8% dels autònoms ha contractat algú durant el primer trimestre, una millora respecte al 27,7% de l'anterior baròmetre, i que el 25,1% dels emprenedors que té algú contractat preveu algun acomiadament, en contrast amb el 32,4% de l'enquesta del desembre.

El finançament és l'assignatura pendent

Per a Amor, la principal assignatura pendent dels autònoms, "tot i haver registrat una lleugera millora", segueix sent l'accés al finançament.

Segons l'esmentada enquesta, al 53,7% dels autònoms que s'han dirigit a una entitat financera per demanar liquiditat se'ls l'ha denegat.

La taxa de morositat també ha registrat una millora, ja que el 57,7% dels autònoms afirma que està afectat per impagaments, quan fa tres mesos el percentatge era del 60,5%.

stats