Economia 21/04/2014

Un de cada tres autònoms preveu contractar nous empleats aquest any

El col·lectiu demana abaixar l'IVA i millorar les cotitzacions socials, segons l'enquesta de l'associació espanyola ATA

Europa Press
1 min

MadridUn de cada tres autònoms a Espanya preveu contractar nous treballadors al llarg d'aquest any, una xifra superior al 26,4% que preveia realitzar alguna contractació l'any passat, segons una enquesta realitzada per la Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA).

El president d'ATA, Lorenzo Amor, ha assenyalat que no tots els contractes són "reals", ja que molts es correspondran a "negocis temporals que obren només uns mesos al llarg de l'any i després tornen a tancar".

Amor ha calculat que durant aquest any es generaran al voltant de 75.000 llocs de treball autònoms i ha augurat que es produirà un augment de la contractació indefinida.

Segons l'enquesta, un de cada dos autònoms (50,4%) vol que s'abaixi l'IVA, enfront del 29,9% que demana una baixada de les cotitzacions socials i el 18,8% vol un descens de l'IRPF. Aquestes xifres estan marcades pel "temor a l'augment de l'IVA" per les recomanacions de l'informe dels experts al govern espanyol. Abans sempre s'inclinaven més per una rebaixa de les cotitzacions socials.

L'enquesta reflecteix que el 34,8% dels autònoms ha contractat algú durant el primer trimestre, una millora respecte al 27,7% de l'anterior baròmetre, i que el 25,1% dels emprenedors que té algú contractat preveu algun acomiadament, en contrast amb el 32,4% de l'enquesta del desembre.

El finançament és l'assignatura pendent

Per a Amor, la principal assignatura pendent dels autònoms, "tot i haver registrat una lleugera millora", segueix sent l'accés al finançament.

Segons l'esmentada enquesta, al 53,7% dels autònoms que s'han dirigit a una entitat financera per demanar liquiditat se'ls l'ha denegat.

La taxa de morositat també ha registrat una millora, ja que el 57,7% dels autònoms afirma que està afectat per impagaments, quan fa tres mesos el percentatge era del 60,5%.

stats