Economia 07/12/2017

Les Balears i Catalunya lideren l'augment del preu dels pisos

El preu de l'habitatge n'accelera el creixement

Xavier Grau
2 min

BarcelonaLes Balears i Catalunya són les dues comunitats que lideren l'augment del preu de l'habitatge a Espanya el tercer trimestre, segons les dades de l'índex del preu de l'habitatge publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Segons aquestes dades, l'index de preu dels pisos va pujar un 5% a les Balears el tercer trimestre respecte del trimestre anterior, mentre que a Catalunya ho va fer un 2,6%. La tercera comunitat on més va créixer aquest índex va ser Madrid.

En el conjunt de l'Estat la variació va ser molt menor, de l'1,8%, i encara hi ha tres comunitats amb caigudes: Castella-la Manxa (-0,4%), la Rioja (-0,3%) i Castella i Lleó (-0,1%).

Les dades publicades per l'INE indiquen un creixement més elevat a Catalunya del preu de l'habitatge de segona mà, per davant dels pisos nous. A Catalunya això es tradueix en un creixement trimestral de l'índex de l'habitatge usat del 2,6%, mentre que en el cas de l'habitatge nou es queda en el 2,3%.

En el cas de les Balears, l'augment dels pisos nous va ser en taxa trimestral del 5,1%, i en el cas dels pisos de segona mà del 5.%. En el conjunt espanyol, l'augment de l'índex dels pisos nous se situa en un 1,6%, mentre que en el cas dels se segona mà l'increment s'enfila fins al 1,9%.

Les dades en taxa interanual demostren una acceleració del preu de l'habitatge en el tercer trimestre d'enguany, tant al conjunt espanyol com a Catalunya. La taxa de creixement al conjunt de l'Estat creix 1,1 punts i arriba al 6,5%. En el cas de Catalunya, la taxa interanual el segon trimestre era del 9,3% i el tercer trimestre s'ha enfilat fins al 10%. Una taxa interanual que només supera la comunitat de Madrid, amb un 12,3%. Les Balears són la tercera comunitat amb el creixement interanual més elevat, del 9,1%.

Quan es miren les dades interanuals, l'habitatge de segona mà és també el que impulsa més els preus. En el cas de Catalunya, la taxa de creixement anual dels pisos nous es va situar en el 8,4%, mentre que en el cas dels pisos de segona mà es va enfilar fins al 10,1%. Per al conjunt d'Espanya, el creixement dels preus de l'habitatge nou es va situar en un 6,5%, mentre que en el cas dels habitatges de segona mà va pujar fins al 6,7%.

stats