Economia 24/06/2015

El Banc d'Espanya millora fins al 3,1% la previsió de creixement d'Espanya el 2015

Linde avança que el PIB creixerà tres dècimes més del que l'organisme havia previst al març

Europa Press
2 min
El governador del Banc d'Espanya, Luis Linde, va cobrar 81.320 euros entre el juny i el desembre de l'any passat.

MadridEl governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha avançat una millora en el creixement de l'economia espanyola aquest any. El PIB augmentarà un 3,1% segons la nova estimació, que supera el 2,8% que havia previst l'organisme el passat mes de març. El Banc d'Espanya publica aquest dijous el nou butlletí econòmic íntegre que recull aquesta millora.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la Comissió d'Economia del Congrés, Linde ha explicat que aquest canvi reflecteix una evolució de l'activitat millor del que s'havia projectat fa tres mesos. De fet, el Banc d'Espanya creu que el PIB podria haver crescut un 1% entre l'abril i el juny després del 0,9% registrat en el primer trimestre.

Linde ha afegir que el creixement mitjà de l'economia en la primera meitat de l'any s'hauria situat prop del 4% en termes anualitzats, tal com també ha dit el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos.

Per al 2016, el Banc d'Espanya plantejarà un increment del PIB del 2,7%, el mateix que va projectar en el butlletí del març, tot i que Linde ha admès que la xifra va acompanyada de més incertesa per l'horitzó temporal.

La banca també fa net

El governador del Banc d'Espanya preveu que el crèdit bancari finalitzi aquest any en taxes de variació "molt properes a zero o positives per primera vegada des del 2009". També destaca que la morositat va a la baixa i va rebaixar-se al 12,3% fins a l'abril.

L'any passat, segons Linde, van millorar les condicions financeres, la qual cosa va contribuir a que la caiguda del crèdit es moderés al sector privat, passant del 8,3% del 2013 al 6,4% l'any passat.

Sobre els 55.000 milions d'euros públics destinats a rescatar la banca espanyola, Linde s'ha mostrat convençut que bona part es podran recuperar. "Tot? Em sembla difícil, es clar. És evident", ha respost a preguntes dels diputats.

Les pensions baixaran si no es complementen

El governador del Banc d'Espanya també ha llançat un avís sobre el risc de baixada de les pensions a Espanya. El sistema públic actual, si no es complementa amb un sistema de pensions privat, provocarà que les prestacions "baixin inexorablement".

El motiu, ha defensat Linde, és la caiguda demogràfica a Espanya que farà que s'hagin de pagar una quantitat creixent de pensions a mesura que la població envelleixi i es redueixi la ràtio de cotitzants per cada pensionista.

Sobre l'evolució dels sous, ha reivindicat que haurien de pujar segons els sectors d'activitat i la seva evolució. "Mai he defensat que sigui bona una baixada general de salaris", ha insistit Linde, però ha reclamat un sistema salarial més flexible perquè l'acomiadament no sigui "la única vàlvula d'ajust" en moments de crisi.

stats