FINANCES
Economia 19/09/2012

El 'banc dolent' no es quedarà tot el totxo tòxic

Aquesta societat només adquirirà fins al 75% dels actius immobiliaris problemàtics de les entitats febles

Joan Faus
1 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos,  va rebre dilluns un premi  de bon comunicador.

MadridDes de l'esclat de la bombolla immobiliària, bona part del sector financer espanyol paga les conseqüències de no haver calibrat bé els riscos i haver-se sumat amb massa convicció a la febre del totxo. Això es tradueix, per exemple, que els bancs tenen al balanç promocions de cases que per ara no venen –i per tant no recuperen la inversió feta–, tenen solars buits en propietat pels quals ningú pagarà el preu d'adquisició i moltes vegades es troben que alguns clients no tornen a temps els diners prestats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un reguitzell de factors que tenen clares conseqüències reals per als ciutadans: els bancs han de compensar en els seus balanços els diners invertits en totxo que difícilment recuperaran i no els queden diners per donar crèdit. I si en donen, volen assegurar-se que es tornarà i exigeixen a canvi uns interessos molt elevats.

És un cercle viciós que algunes entitats, especialment les més grans, han aconseguit controlar per la seva solvència i per haver estat més prudents en l'aventura immobiliària prèvia a aquesta interminable crisi. Altres grups, però, no han estat capaços de netejar pels seus propis mitjans la seva elevada exposició al totxo i han necessitat ajudes públiques per fer-ho. És el cas de Bankia i CatalunyaCaixa, que a més com que no han pogut tornar l'ajut estatal han acabat nacionalitzades.

Podeu llegir-ho a l'Ara Premium.

stats