FINANCES
Economia 19/07/2018

El Sabadell ven dos grans paquets immobiliaris per 3.900 M€

El banc redueix l’exposició immobiliària, com han fet la resta d’entitats

Dani Cordero
2 min
La seu del Banc Sabadell, al centre de Barcelona. El banc va vendre ahir dos paquets d’actius immobiliaris adjudicats durant la crisi.

BarcelonaFeia mesos que negociava amb potencials compradors i ahir va anunciar l’acord definitiu. El Banc Sabadell vendrà al fons d’inversió nord-americà Cerberus una part important de la seva cartera d’immobles adjudicats per impagaments. El seu valor brut estava valorat en 9.100 milions d’euros, però, un cop aplicats els descomptes, l’entitat vallesana ingressarà 3.900 milions d’euros per dos paquets d’actius. Amb aquesta última operació, el banc presidit per Josep Oliu ja porta venuts tres paquets d’immobles i preveu, en les pròximes setmanes, tancar la venda d’un quart per uns 2.500 milions més, que el sector dona per fet que acabarà en mans de Deutsche Bank. En total, un cop acabat el procés, l’entitat s’haurà venut immobles per un valor brut de 12.500 milions d’euros. Al final d’aquestes quatre vendes, l’exposició immobiliària de l’entitat es limitarà a uns 1.000 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Sabadell segueix els passos de la resta dels grans bancs espanyols. Va començar el Santander l’any passat, va continuar el BBVA i CaixaBank comunicava fa unes setmanes una operació similar en què venia la seva cartera a Lone Star juntament amb la seva immobiliària Servihabitat. Les quatre grans entitats espanyoles han deixat 64.000 milions en immobles des de llavors i el fons nord-americà Cerberus s’ha convertit en el millor postor: a la compra al Sabadell s’afegeix la que va fer al BBVA.

Càstig al mercat

Els analistes -i els mercats- han castigat la pesada digestió immobiliària que la banca espanyola es va veure obligada a fer durant la crisi per promocions o hipoteques fallides. L’absorció d’actius no desitjats va continuar en el procés de consolidació del sector, amb una imparable absorció de bancs i caixes en dificultats econòmiques que, per la seva banda, també acumulava un potent estoc de promocions i solars.

El Banc Sabadell no era menys. Segons va comunicar al regulador, l’operació li permetrà millorar rendibilitat i la ràtio de capital pujarà substancialment, 13 punts en el cas del Common Equity Tier 1. Abans haurà de pagar 92 milions en concepte de provisions, però s’estalvia provisions futures. Les seves accions van pujar ahir un 0,54%, el tercer millor resultat de la jornada a l’Ibex.

Així i tot, la venda no suposa que el Sabadell abandoni completament el mercat immobiliari. A part dels actius que mantindrà, el banc d’origen vallesà mantindrà el 20% del capital dels paquets venuts ahir (un correspon al que va assumir quan va comprar la CAM per un euro). La connexió dels negocis entre el Sabadell i Cerberus es farà a través de dues societats de nova creació. I la comercialització d’aquests actius continuarà en mans de Solvia, la divisió immobiliària del banc, encarregada no només de la compravenda de pisos, sinó de la cartera de crèdit immobiliari. Dels possibles beneficis que s’obtinguin, si és el cas, Cerberus se n’endurà el gruix, però el Sabadell podrà pensar menys en la gestió dels adjudicats.

El tancament de l’operació, un cop els reguladors donin les corresponents autoritzacions de cadascuna de les carteres, suposarà la transmissió del control dels actius. Serà en aquell moment que el Sabadell podrà desconsolidar el llast immobiliari del seu balanç.

stats