Economia 15/08/2012

La banca espanyola ja ha demanat 400.000 milions al BCE

El sistema financer espanyol augmenta la seva dependència respecte al BCE amb més de 400.000 milions d'euros en préstecs. Les peticions espanyoles de juliol són la meitat de totes les de l'eurozona.

Vicenç Moliné
2 min
Monument en honor a l'euro davant la seu del Banc Central Europeu a Frankfurt.

BARCELONA.Els bancs espanyols van acumular fins al juliol peticions de finançament al Banc Central Europeu (BCE) per un valor de 402.185 milions d'euros. La xifra suposa un increment del 10% respecte a l'acumulat fins al mes de juny i un nou rècord des del gener del 1999, quan el Banc d'Espanya va començar a proporcionar aquestes dades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest nou rècord és conseqüència dels problemes dels bancs espanyols per accedir als mercats financers després de la crisi de Bankia i els dubtes sobre la solvència d'Espanya i del seu sistema financer del mes de juliol. Les dades publicades ahir pel supervisor espanyol mostren, a més, que les peticions de finançament a curt termini s'han disparat un 54% respecte al mes de juny, cosa que confirma el paper del BCE com a principal font de finançament del sector bancari espanyol.

Les peticions netes dels bancs espanyols al juliol, la diferència entre peticions de finançament i dipòsits, van arribar als 375.549 milions d'euros, la meitat de tot el que es va demanar des del conjunt de l'eurozona, 743.701 milions d'euros, i set vegades més que els 52.000 milions que tenien demanats els bancs espanyols un any abans.

Retirada de dipòsits

A més, les dades d'ahir inclouen la reacció del sector a la decisió de Mario Draghi de reduir del 0,25% al 0% els interessos que l'autoritat monetària dóna als bancs que hi dipositen diners. La decisió va tenir un efecte immediat, ja que en només uns dies el volum de diners que els bancs de l'eurozona tenien dipositats al BCE es va reduir en un 60%.

Els bancs espanyols, però, van ser els que menys van reduir el volum de dipòsits que tenen al BCE. En concret, només en van retirar 1.156 milions d'euros dels 27.792 que tenien dipositats al juny, una xifra que, tot i això, representa una part ínfima del que han retirat tots els bancs de l'eurozona, que suma 272.428 milions d'euros.

Problemes de finançament

Les peticions del sistema financer espanyol són les que més creixen de tota la zona euro i representen el 32% de les noves peticions. Aquest augment consolida Espanya com el país amb els bancs més endeutats amb el BCE de tota l'eurozona i amplia la distància amb Itàlia, el següent a la llista. Tot i això, l'augment de les peticions dels bancs italians respecte al juny només va ser del 0,67% davant del creixement del 10% viscut des d'Espanya.

Les injeccions de liquiditat, que el BCE va engegar per garantir l'accés al crèdit per part dels bancs i que aquests el fessin arribar a les famílies i les empreses, han acabat portant els bancs espanyols a reinvertir la liquiditat que els oferia el BCE en deute espanyol, cosa que ha reforçat el vincle entre la solvència d'Espanya i del seu sistema financer.

stats