Economia 27/01/2017

Fátima Bánez: "No sé per què parlem ara del dèficit de la Seguretat Social"

La ministra d'Ocupació confirma que el saldo negatiu de la Seguretat Social va ser d'uns 18.000 milions d'euros el 2016

Júlia Manresa
2 min
LA MINISTRA APEL·LA A LA RESPONSABILITAT 
 Els agents socials esperen les concrecions de la reforma laboral, que el govern espanyol aprovarà divendres. La ministra Fátima Báñez, ahir al Congrés, va reclamar que tothom sigui responsable i no es plantegi una vaga general.

MadridLa ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, s'ha felicitat aquest divendres per les últimes dades del mercat de treball donades a conèixer a través de l'última enquesta de població activa. En aquest sentit, la ministra ha continuant defensant la sostenibilitat del sistema de pensions i ha dit que precisament ara que creixen l'ocupació i les cotitzacions "no entén per què es parla de dèficit de la Seguretat Social".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al mateix temps que confirmava una xifra històrica (18.000 milions d'euros de dèficit per al 2016, equivalent a l'1,7% del PIB), Báñez treia importància a la situació i assegurava que en èpoques anteriors havia estat molt més preocupant, perquè ha estat durant aquests 2 últims anys que s'ha començat a recuperar el mercat de treball. Així doncs, Báñez ha aportat poques dades actualitzades i ha reiterat que el tancament oficial de les xifres es donarà al març. Tot i això ha fet èmfasi en el fet que la recaptació de gener del 2017 de les cotitzacions ha avançat un 5% respecte del mateix mes de l'any anterior i ha duplicat el ritme de creixement.

"Com a mínim creixen una mica"

Sobre la revalorització de les pensions, la ministra no pensa cedir. Ha defensat amb la mateixa intensitat el factor de sostenibilitat que s'aplica des de fa 4 anys i que limita la pujada de les pensions al 0,25% cada any i no en funció de l'evolució dels preus com demana l'oposició. Així, per a la ministra, la pujada del 0,25% suposa un increment "fiable" i ajustat a la realitat i no a un anunci polític arbitrari.

La ministra sosté que des que s'aplica aquest sistema de revalorització les pensions han guanyat 1.900 milions d'euros en poder adquisitiu, i ha recordat que va ser "l'esquerra qui les va congelar" i que, "com a mínim ara creixen una mica". Bánez preveu mantenir aquest mínim del 0,25% mentre hi hagi dèficit, però assegura que es recuperarà el superàvit de la Seguretat Social.

stats