ECONOMIA
Economia 08/05/2012

La sortida de Rodrigo Rato de Bankia es va precipitar el cap de setmana, segons revela 'El Mundo'

El relleu es va tancar en una reunió secreta amb els presidents dels tres grans bancs espanyols

Ara
2 min

BarcelonaLa sortida de Rodrigo Rato de Bankia es va tancar el cap de setmana, segons explica aquest dimarts 'El Mundo'. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, feia setmanes que tenia clar que fins que no se solucionés el problema de Bankia, el banc més afectat per la crisi immobiliària, el sector financer continuaria a l'ull de l'huracà, com evidencia l'últim informe del Fons Monetari Internacional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Divendres dia 4, el ministre d'Economia i Competitivitat va convocar Rato al costat dels presidents dels tres grans bancs espanyols, Botín, González i Fainé. En la reunió sorpresa es proposa a Rato que Goirigolzarri, ex número 2 del BBVA, el substitueixi al capdavant de l'entitat. L'endemà, dissabte, l'exconseller delegat del BBVA comunica al govern espanyol que només anirà a Bankia si és per ser-ne el president i té mans lliures en la seva gestió. Diumenge, sempre segons 'El Mundo', Rajoy truca a Rato i li demana que deixi el banc i que veu el nomenament de Goirigolzarri com la millor solució. Dilluns, l'exministre Rato fa públic un comunicat en què anuncia que deixa Bankia i proposa Goirigolzarri.

Rato va justificar la dimissió aquest dilluns a la nit en un acte públic que ja estava previst "perquè no s'entengui que els eventuals ajuts públics –el rescat podria rondar els 7.000 milions d'euros– hagin estat decidits per afavorir una persona lligada al PP".

Els ajuts incomplirien el pla que el banc va enviar al Banc d'Espanya per sanejar els 5.070 milions d'euros que el govern espanyol li exigeix en provisions i capital.

Rato, avalat per Rajoy per substituir Miguel Blesa a Caja Madrid i evitar les aspiracions d'Esperanza Aguirre per controlar la caixa d'estalvis madrilenya, presideix Bankia des del gener del 2010. Cobrava 2,3 milions d'euros l'any, però la retallada de sous dels banquers d'entitats que han rebut ajuts públics va deixar-li el salari en 600.000 euros l'any.

Goirigolzarri va deixar el BBVA el 2009 amb una pensió de més de 50 milions d'euros.

stats