Empreses
Economia 27/07/2021

Barcelona Global demana "més ambició" al govern espanyol en la llei de les 'start-ups'

L'entitat proposa, entre més mesures, ampliar l'abast dels avantatges fiscals i flexibilitzar criteris

2 min
Oficines al districte 22@ de Barcelona

BarcelonaBarcelona Global, l'associació centrada en potenciar la marca Barcelona, ha demanat aquest dimarts al govern espanyol "més ambició" en el seu avantprojecte de llei per a les start-ups, en fase d'audiència pública. El document on han exposat els comentaris –explica l'entitat en un comunicat– inclou "tres propostes clau que l'associació considera que no queden prou previstes" al text de l'avantprojecte i torna a recordar altres idees que n'han quedat directament fora.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En general, són demandes sobre qüestions fiscals, però entre les peticions també hi ha revisar la definició que es fa dels emprenedors i les empreses emergents. Per exemple, l'entitat proposa eliminar la limitació segons la qual cap dels fundadors pot haver arrancat una start-up abans o ampliar el termini dins el qual s'entén que una empresa és emergent fins a deu anys (l'avantprojecte parla de cinc).

Més enllà d'aquestes qüestions tècniques, Barcelona Global se centra en tres punts que considera essencials. El primer és que el tractament fiscal que s'aplica a les persones impatriades (les que porten les empreses des d'un país estranger cap a Espanya, però que mantenen alguns avantatges fiscals) valgui també per a emprenedors, inversors, professionals independents i teletreballadors. Això, diuen, "permetrà a Barcelona i Espanya actualitzar la seva legislació per atraure talent, de la qual actualment només es beneficien directius i assalariats", expliquen.

A això hi sumen, també, que hi hagi la possibilitat de traslladar a l'inversor els incentius de R+D+i generats per les empreses emergents. Es tracta d'una mesura que ja funciona al País Basc i que preveu que les persones que financen projectes de recerca i desenvolupament puguin aplicar-se la mateixa deducció sobre l'impost de societats que les empreses que fan aquesta R+D+i. Finalment, demanen considerar les retribucions basades en instruments de patrimoni com ara rendes d'estalvi.

A banda d'aquestes consideracions que entenen que són bàsiques, l'associació esmenta nou mesures que han quedat fora de l'avantprojecte de llei per a les start-ups. Són sobretot peticions econòmiques i fiscals, com per exemple que se simplifiqui el trasllat del domicili de les empreses o que hi hagi excepcions en els dividends i les plusvàlues generades pels inversors a les empreses emergents. A més, proposen que es bonifiqui el 95% de l'impost sobre successions i donacions de les inversions en empreses emergents.

stats