Banca
Economia 03/06/2021

El BBVA exclou de l'ERO uns 200 empleats i 21 oficines a Catalunya

L'entitat redueix en un 22% el nombre de sortides i els sindicats demanen una millora en les condicions

2 min
Protesta recent dels treballadors del BBVA al centre de Barcelona.

BarcelonaA Catalunya li està tocant la pitjor part en l'ERO del BBVA, i aquest dijous s'ha tornat a confirmar. El banc que presideix Carlos Torres ha tornat a reduir el nombre d'afectats per l'ERO al conjunt d'Espanya a falta d'un dia perquè concloguin les negociacions. Segons han informat els sindicats, la nova proposta del banc preveu la baixa de 2.935 empleats, un 22,7% menys respecte al plantejament inicial, o el que és el mateix: 863 treballadors que havien de marxar conservaran la feina. El problema és que només dos centenars d'aquests empleats que esquiven l'ERO treballen a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, mentre que el percentatge d'afectats per l'ERO catalans rondava el 30% en l'inici del procés, a finals d'abril, les mesures ofertes ara només afecten la plantilla catalana en un 23%. S'han ofert als treballadors que fan la seva feina a Catalunya 119 de les 523 recol·locacions, 4 de les 27 recol·locacions a forces de vendes especialitzades, dues de les set recol·locacions a vacants indirectes, fins a 35 places preferents per a un equip de suport o task force específic i el manteniment de 21 oficines que inicialment estava previst que tanquessin, que entre totes sumen 42 llocs de treball conservats. És en el tancament d'oficines on Catalunya sí que s'endú una bona notícia, amb l'anunci d'avui: en total són 50 les oficines del banc a Espanya que es deixen fora de l'ERO, i el Principat en té el 42%.

Els sindicats valoren de forma positiva les modificacions i destaquen que responen a les vagues "massives" dels últims dies. No obstant això, lamenten que encara quedin serrells per tancar i confien que es puguin prorrogar les negociacions una setmana més.

Bona part dels acomiadaments que es mantenen –un total de 2.177 a Espanya– correspondran a la xarxa d'oficines, i els 758 restants afectaran els serveis centrals, les estructures intermèdies i els centres corporatius. La xifra de 2.935 sortides contrasta amb les gairebé 3.800 que va plantejar l'entitat a finals d'abril, dos dies després que s'anunciés l'ERO de CaixaBank.

Des del Sindicat d'Estalvi de Catalunya es posava el focus avui en la supressió de l'anomenada "clàusula d'equilibri generacional", que imposa que els empleats de més de 50 anys només poden ser el 50% dels afectats per l'expedient. Això, a la pràctica, suposa que a la meitat dels afectats se'ls ofereixen unes condicions que per a l'estàndard del sector financer són dolentes, amb només 33 dies per any treballat: "Així ningú voldrà marxar i s'hauran de fer acomiadaments", avisa la secretària general del sindicat, Raquel Puig.

stats