RESULTATS
Economia 04/02/2011

El benefici dels cinc grans bancs espanyols es va reduir un 5% al 2010

Es l'onzè trimestre consecutiu de retrocés dels resultats per la necessitat de fer dotacions per contenir la morositat i fer front a la menor activitat per la crisi

Redacció
2 min
Emilio Botín, president del Santander, presenta els resultats de l'exercici

BarcelonaEl benefici de les cinc grans entitats espanyoles (Santander, BBVA, La Caixa, Caja Madrid i Banco popular) es va reduir el 2010 un 5%, fins els 14.940 milions d'euros. La caiguda dels guanys està relacionada amb les majors dotacions i reserves que han hagut de fer les entitats per fer front a la davallada de l'activitat com a conseqüència de la crisi econòmica i l'augment dels impagaments de crèdits. Ja fa 11 trimestres que els resultats dels bancs cauen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Banco Santander continua sent el banc que genera més beneficis. El 2010 va guanyar 8.181 milions d'euros, un 8,5% menys que un any abans. L'entitat supera els nivells de solvència que exigirà el govern espanyol en la nova normativa que actualment prepara. El banc presidit per Emilio Botín va elevar el seu core capital (les reserves destinades a cobrir possibles pèrdues) fins al 8,8%.

A diferència d'altres entitat que ja han presentat els seus resultats de 2010, el BBVA va aconseguir l'any passat millorar el seu benefici. L'entitat que presideix Francisco González va guanyar 4.606 milions d'euros, un 9,4% més. El banc basc argumenta que l'increment dels guanys registrats el passat exercici ve donat per la seva aposta de diversificació geogràfica (BBVA és present a EUA, Mèxic, diversos països d'Amèrica Llatina i Portugal) i també de negoci. La solvència de l'entitat que presideix Francisco González tampoc no està sota sospita. El seu capital bàsic és del 9,6%. El banc ha aconseguit, a més, reduir la seva ràtio de morositat. Al tancament de l'exercici es va situar en el 4,1%. Un any abans estava en el 4,3%. Per àrees geogràfiques, el benefici de BBVA es va reduir un 9% a Espanya i Portugal. Per contra, a Mèxic, els guanys van pujar un 12%, i als EUA va duplicar el seu benefici fins a 236 milions d'euros.

Els resultats de La Caixa han quedat en un segon terme enguany després de l'anunci per part de l'entitat dels seus plans de bancarització. La caixa catalana traspassarà el seu negoci financer a Criteria, que passarà a ser un banc, CaixaBank. D'aquesta entitat cotitzada se'n separà el negoci immobiliari, que passarà a una altra entitat que no estarà a la borsa. En aquesta societat també hi haurà algunes de les participacions industrials de Criteria, com Gas Natural, Abertis o Aigües de Barcelona. Per contra, els paquets accionarials de Telefónica i Repsol es mantindran a Caixabank. La Caixa va guanyar el 2010 1.307 milions d'euros, un 13,4% menys que l'any passat. La morositat de l'entitat va pujar al 3,71%, per sota de la mitjana del sector, mentre que el seu core capital es va situar al 8,6%.

L'altra de les grans caixes en procés de bancarització, el SIP de Caja Madrid, va guanyar 256 milions d'euros, un 3,7% menys, després de dotar 1.282 milions d'euros per sanejar els seus comptes.

stats