Economia 15/11/2016

La llum i la benzina fan pujar 5 dècimes els preus a l'octubre

La inflació se situa en el 0,9% a Catalunya i el 0,7% a Espanya, la taxa més alta en 3 anys

Ara
2 min

BarcelonaL'inici del fred ha fet repuntar els preus. L'IPC va pujar un 1,1% a l'octubre a Espanya respecte del més anterior, i ha fet que la taxa interanual pugi fins al 0,7%, el nivell més alt des del mes d'agost del 2013, segons les dades que ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística, l'INE. El motiu d'aquesta pujada són els preus del dièsel i la benzina i també l'electricitat, que han pujat, mentre que el mateix mes de l'any passat van caure.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas de Catalunya, l'inici de la temporada d'hivern en els establiments del sector del vestit i el calçat més l'augment de la factura de la llum han provocat aquest octubre un increment de preus de l'1% en relació amb al setembre, cosa que ha enfilat la inflació anual fins el 0,9%, la taxa més alta que s'ha registrat des de l'agost del 2013 (1,7%).

La taxa d'inflació anual que s'ha registrat a Catalunya aquest mes d'octubre del 0,9% està cinc dècimes per sobre de la taxa que es va registrar en el mes de setembre. En el conjunt de l'estat espanyol, la taxa d'inflació anual de l'octubre ha augmentat també de cinc dècimes, passant del 0,2% del setembre al 0,7% d'aquest octubre.

L'INE també destaca el repunt del transport, que ha pujat pràcticament 2 punts, fins a l'1,7%, pel repunt -precisament- dels carburants. També hi ha influït l'habitatge, que en aquest cas s'ha encarit per la pujada de l'electricitat. A l'altre plat de la balança destaquen les baixades de preus dels aliments (0,3%), per l'estabilitat de la fruita fresca i els olis. També s'han abaratit l'oci i la cultura i els viatges organitzats.

En termes mensuals, l'alça de preus que s'ha registrat aquest mes d'octubre ha estat protagonitzada pels preus de la cistella del vestit i calçat, a l'alça per la temporada d'hivern, l'habitatge per la factura de la llum i el transport per les gasolines. En concret a Catalunya, aquests preus de la roba s'han incrementat l'11,6%, l'habitatge l'1,7%, per l'alça de la factura de la llum, i la cistella del transport per l'increment de les gasolines l'1,1%. La inflació subjacent, la que no te en compte ni el preu dels aliments frescos ni de les gasolines, s'ha situat aquest mes d'octubre a l'estat espanyol (l'INE no dóna dades desagregades per autonomies) en el 0,8%.

Amb el repunt d'aquest octubre, l'indicador interanual ja suma 6 mesos seguits de pujades. Si ens fixem en la dada mensual, també és la segona vegada que es queda en positiu després de 8 mesos en números vermells.

Si es descompta l'efecte dels productes energètics i dels aliments no elaborats, la inflació subjacent es va mantenir en el 0,8%, una dècima per sobre de la taxa general. Segons les dades de l'INE, aquesta és la diferència més baixa des de fa 2 anys.

stats