La diputació permament del Congrés convalida el decret per lliurar les bestretes a les comunitats autònomes

Catalunya rebrà 875 milions del finançament autonòmic que estaven bloquejats

Les comunitats autònomes podran rebre, finalment, els diners del finançament autonòmic corresponent a l'actualització de les bestretes, uns 4.682 milions d'euros que fins ara estaven bloquejats pel fet d'haver-hi un govern en funcions i no haver-hi nous pressupostos generals de l'Estat. La diputació permanent del Congrés ha convalidat aquest dilluns el reial decret que va aprovar el govern espanyol per fer possible el lliurament dels diners pendents. A Catalunya li corresponen 875 milions d'euros, el 19% del total. 

La majoria de partits polítics de l'oposició han estat molt crítics amb l'actitud del govern espanyol durant el debat del reial decret – l'executiu va dir primer que tenia les mans lligades per després treure's de la màniga una solució a poques setmanes de les eleccions per desbloquejar els diners–, però han anunciat el vot favorable per no perjudicar els governs autonòmics, que necessiten els diners. De fet, el reial decret s'ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups a excepció d'EH Bildu, que s'ha abstingut, i de Vox, que no ha votat en protesta per l'expulsió del ple de la diputada Macarena Olona.

"L'autonomia política va de bracet de l'autonomia financera. No té cap sentit que penalitzem les comunitats autònomes", ha destacat la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero. La titular d'Hisenda ha subratllat al pla de la diputació permanent que el seu executiu "ha treballat sense descans per trobar una solució". 

Diners retinguts per l'Estat

A Catalunya, la falta dels 875 milions ha fet un forat als comptes públics. "Són massa diners perquè l'Estat els retingui. Ja sabem que les administracions territorials importen ben poc a govern de Pedro Sánchez", ha declarat la portaveu parlamentària de JxCat, Laura Borràs. La portaveu també ha lamentat que la mesura arribi tan tard –hi ha el risc que no es cobri fins a principis del 2020– i ha criticat el canvi de criteri de l'executiu espanyol abans del 10-N: "Ha aconseguit per art de màgia que el que era impossible sigui possible".

Des de Ciutadans, la seva portaveu al Congrés, Inés Arrimadas, ha dit que és "obscè" que abans de les eleccions diguessin que no es podia fer i ara sí. "Això no és un govern, és una agència de publicitat", ha assegurat. Tot i això, Ciutadans ha donat suport al decret llei. Unides Podem, en la línia de la resta de grups, també ha sigut crític amb l'actitud del govern però ha donat suport al decret per "acabar amb el segrest de fons públics", segons ha subratllat Antón Gómez.