El 'blockchain' arriba al mercat del gas

Endesa i Gas Natural intercanvien quasi 6 GWh amb aquesta tecnologia

Gas Natural Fenosa i Endesa han protagonitzat la primera operació espanyola de compravenda d'energia emprant tecnologia 'blockchain', amb una transacció de 5,95 gigawatts hora (GWh) de gas natural, segons han informat les dues companyies en un comunicat.

L'operació ha tingut lloc durant la fira E-World, que se celebra aquests dies a la ciutat alemanya d'Essen, després de diverses transaccions de demostració realitzades l'any passat.

El director comercial de Gas Natural Fenosa, David Guerra, i la sotsdirectora de Negocis Emergents, Susana Calvo, han destacat que aquesta operació s'emmarca en el compromís de la companyia amb la innovació i que el 'blockchain' és una tecnologia que, "si bé ha de superar alguns reptes rellevants, té el potencial de transformar molts àmbits de l'activitat de les empreses energètiques, de les quals els més beneficiats seran els clients, tant en preu com en servei".

Per la seva banda, el director comercial d'Endesa, Javier Alonso, ha explicat que en aquest projecte s'aprofita la tecnologia d'avantguarda per crear una plataforma de negociació que permetrà reduir costos d'aprovisionament d'energia i crearà valor per als consumidors.

El projecte conjunt Enerchain, en el qual participen 39 empreses energètiques europees, es va iniciar el maig del 2017 i consisteix en la primera plataforma de negociació de productes d'energia amb entrega física amb execució descentralitzada. La plataforma permet realitzar transaccions de gas i electricitat per a qualsevol zona europea i per a qualsevol període d'entrega, des del molt curt termini fins a operacions amb càrrega base anual.

Segons han explicat les empreses, la plataforma Enerchain, desenvolupada per l'empresa de programari alemanya Ponton, utilitza tecnologia 'blockchain', en la qual són els mateixos participants del mercat els que amb els seus sistemes validen i certifiquen les transaccions, la qual cosa permet reduir els costos d'intermediació i augmentar l'eficiència de la cadena de valor al mateix temps que es garanteixen transaccions segures i ràpides.

Una vegada aprovada l'operació, el bloc que la registra s'afegeix a una cadena on queden incorporades totes i cadascuna de les operacions que es facin i s'emmagatzemen simultàniament en el conjunt de nodes de la xarxa.