Rússia impedeix l'entrada de camions carregats amb fruita catalana

L'Afrucat recomana als seus associats no enviar camions a Rússia fins que es clarifiqui el boicot

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) assegura que camions carregats de préssecs i nectarines estan obligats a tornar en arribar a la duana russa i que les centrals estan intentant desviar la mercaderia o, en alguns casos, hauran de tornar a confeccionar-la o tornar-la etiquetar. A la vista de les informacions contradictòries al voltant de la prohibició de l'entrada de fruites a Rússia procedents de l'estat espanyol, Afrucat recomana als seus associats no enviar-hi camions fins que tot es clarifiqui. El director general, Manel Simón, assegura que la limitació provocarà ''carència de productes i preus molt elevats en el mercat rus''.

Pel director general d'Afrucat ''sembla estrany que un país netament importador i deficitari de molts productes agroalimentaris prengui la decisió del boicot''. Així mateix, diu que a banda que els preus s'apujaran al mercat Rus, a Europa ''es viurà l'altra cara de la moneda amb una pressió insostenible de preus a la baixa dels préssecs i nectarines italians, grecs, francesos i espanyols''.

Des d'Afrucat s'apunta que en un principi semblava que el decret encara estava pendent de perfilar, analitzant un per un, país i producte, entre el govern rus i les seves associacions de productors per a definir quines eren les possibilitats d'autoabastiment, però en el decurs de matí, els principals operadors russos han anat anul·lant comandes, primer per precaució i després ja s'ha confirmat que els camions que arribaven a la frontera russa havien de girar cua.

"En aquests moments ens trobem sense una alternativa viable a curt termini", ha afirmat Simon, "si fa dos dies miràvem amb optimisme com les autoritats xineses avancen en la redacció de protocols per als nostres préssecs, nectarines i prunes, en aquest moments aquesta alternativa, a un o dos anys vista, ens sembla massa lluny en el temps".

Afrucat, a través de FEPEX, ha fet arribar a la ministra espanyola Isabel García Tejerina la seva preocupació per la situació, que fa preveure una segona crisi en la campanya de fruita de pinyol d'enguany i reclama mesures immediates, eficients i eficaces ja previstes a l'OCM en casos de pertorbacions de mercat.

D'altra banda, tota la producció europea, reunida aquest dijous a Istanbul en el congrés Prognosfruit, ha consensuat un seguit de demandes que farà arribar a la UE en previsió del possible ensorrament del mercat.

La producció sol·licita una reacció immediata de la UE amb mesures a curt termini, com són les mesures extraordinàries de retirada de mercat per als productes que no troben alternativa comercial o per als sectors on la caiguda del preu sigui insostenible i les mesures de producció del consum dins de la UE. I com a mesura a mitjà termini, l'impuls de l'exportació a tercers països.

Prohibició

Les autoritats russes han fet pública una llista de productes la importació dels quals està prohibida a la Federació Russa. Aquesta llista inclou la totalitat de fruites i hortalisses fresques. La prohibició entra en vigor aquest dijous, 7 d'agost, per a totes les fruites i hortalisses de la UE i té una durada prevista d'un any, i pot ser sotmesa a revisió.

Catalunya produeix unes 400.000 tones de préssecs i nectarines. Un 13% (50.000 tones) es destinen al mercat rus. En pomes i peres l'exportació és molt menor, 1.300 tones de pomes i 7.000 tones de peres.