CRISI DEL DEUTE
Economia 13/12/2010

Els inversors privats hauran de pagar els futurs rescats a la Zona Euro

Un anunci com aquest va precipitar la crisi del deute irlandès, el mes passat. Fins ara, els països eren els responsables d'assumir-ne el cost.

àlex Font Manté
1 min

BarcelonaA partir de 2013, els inversors privats hauran de pagar els futurs rescats de països de la Zona Euro, segons revela la BBC. Fins ara, els rescats de països com Grècia i Irlanda s'han fet únicament amb fons públics (procedents majoritàriament de la Unió Europea, però també del Fons Monetari Internacional). Els inversors privats que en el seu dia van comprar deute no han perdut mai els seus diners tot i que, sovint, hi havia altes primes de risc. Fins el 2013, qualsevol rescat està assegurat (en principi) amb el Fons de Rescat europeu, dotat de 750.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és encara una proposta que s'ha de votar. Si finalment s'aprovés, caldria modificar el Tractat de Lisboa, per al qual ja van caler anys de negociacions.

Fa temps que Alemanya, la principal economia de l'Eurozona, desitja que els privats siguin més responsables de les seves inversions. La cancellera Angela Merkel s'ha cansat de pagar –i d'assumir el cost polític intern que això suposa–. De fet, la crisi irlandesa del mes passat es va precipitar quan Alemanya va insinuar que els inversors privats pagarien els futurs rescats.

Ara caldrà veure com reaccionen els mercats a aquesta notícia.

stats