L'Íbex-35 encadena la pitjor ratxa des de la caiguda de l'URSS

La borsa espanyola fa deu jornades que cau, llastada pel descens del preu del barril de petroli Brent

La borsa espanyola feia més de 25 anys que no patia un tràngol similar. La d'aquest dilluns ha estat la desena jornada de descensos que encadena l'Íbex-35 i que li ha fet perdre el llindar els 9.500 punts després de cedir un 2,1%. Es tracta, segons els registres, de la pitjor ratxa des del març del 1990, quan els mercats van patir per la descomposició de la Unió Soviètica.

Els 9.428,50 punts amb què l'indicador espanyol ha tancat són un retrocés de més de 200 punts i suposen un mínim que no es veia des del setembre de l'any passat. La caiguda, per sobre del 2%, és la més forta de l'Íbex-35 des del 3 de desembre. La jornada ha culminat amb la prima de risc a 114 punts bàsics i l'interès del bo a deu anys s'ha situat en l'1,711%.

El preu del barril de Brent cau a mínims per sota dels 37 dòlars

El fort descens del preu del cru ha estat el principal llast de la borsa espanyola. El barril de petroli Brent, el de referència, ha arribat a cotitzar fins i tot per sota dels 37 dòlars i aquesta baixada s'ha deixat notar en alguns valors com Repsol, que ha perdut un 3,89%.

Les energètiques, però, no han estat les úniques a notar els efectes de la caiguda del Brent, sinó que la factura borsària negativa s'ha estès a altres valors relacionats amb les matèries primeres. A l'Íbex-35 han caigut quasi tots els valors començant per OHL (-7,2%), Sacyr (-7,14%) i ArcelorMittal (-6,7%). Espanya ha estat el mercat que ha caigut més en una jornada de pèrdues generalitzades a les borses europees.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha restat importància a l'evolució del preu del petroli i convida a fer-ne una lectura positiva perquè "ajuda" a l'economia espanyola. L'abaratiment, ha dit, suposarà un estalvi que es deixarà notar en la balança de pagaments i també serà positiu per als costos de les empreses així com un impuls per a la renda disponible de les famílies.

Els mercats miren la Fed

Els analistes no esperen grans resultats borsaris aquesta setmana, segons ha avançat aquest dilluns Bankinter. Els mercats viuen un compàs d'espera pendents de la pujada d'interessos prevista per la Reserva Federal als EUA. Quan es faci oficial –en una decisió que s'espera per a aquesta setmana– la Fed trencarà un període de deu anys de descensos en el preu del diner. De Guindos ha manifestat que, malgrat que els mercats ja compten amb aquest canvi als EUA, la situació està generant nerviosisme pels escenaris que aquest pas obrirà en el futur.

La pujada d'interessos de la Fed, segons alguns analistes, no comportarà riscos per a l'economia europea en aquesta decisió i fins i tot un portaveu de l'FMI va dir recentment a Barcelona que la devaluació associada de l'euro pot suposar un impuls per a les exportacions del continent.

Mentre la pujada d'interessos no arriba, però, l'euro ha experimentat una apreciació davant del dòlar aquest dilluns i aquest enfortiment no és bo per a l'exportació europea. A més, la caiguda d'altres divises de països emergents, com el iuan xinès, davant del dòlar també llasta la cotització de les companyies espanyoles amb més presència a l'exterior.

En el cas de l'Íbex-35, en concret, el còctel de l'espera de la Fed i les eleccions generals d'aquest diumenge fan que els experts descartin una pujada forta borsària en la recta final de l'any. Segons Bankinter, però, l' escenari millorarà "substancialment" entre el gener i el febrer del 2016, quan es coneguin els desenllaços de totes dues cites. "L'aturada és transitòria però n'hi ha i no es resoldrà fins a mitjans de gener, com a molt d'hora, segons com sigui l'enfoc de la Fed aquest dijous", ha subratllat el departament d'anàlisi de Bankinter.