Economia 22/10/2012

La prima de risc segueix pujant a l'espera de decisions concretes sobre la unió bancària i el 'banc dolent'

L'Íbex-35 tanca amb una baixada del 0,82% i torna a situar-se per sota dels vuit mil punts, fins als 7.846

Lluís Goñalons
2 min
La borsa de Madrid durant la sessió d'avui

BarcelonaL'Íbex-35 ha caigut, avui dilluns, un 0,85% i ha sumat 7.846,200 punts bàsics. El selectiu espanyol continua allunyant-se així dels vuit mil punts que va perdre divendres, sense haver fixat una data perquè la unió bancària entri en funcionament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el tancament d'avui, els valors que més han pujat han estat Bankia, amb un augment del 5,26%, la constructora Técnicas Reunidas, que puja un 2,76%, i l'energètica Abengoa, amb un increment de l'1,81%.

A l'altre extrem de la taula, els valors que més cauen han estat Acciona, que ha caigut un 1,81%, Sacyr, que ha perdut un 3,03%, i IAG, amb una pèrdua de l'1,951%.

Les entitats financeres mantenen posicions inestables a l'espera de la posada en marxa del 'banc dolent'.

Les expectatives baixistes dels bancs finalment no han pres forma gràcies a la decisió adoptada divendres pel regulador borsari espanyol, la CNMV, d'allargar fins a finals de mes la prohibició de les posicions curtes –en què l'inversor pren prestats títols que ven amb l'esperança de vendre'ls després a menor preu i embutxacar-se la diferència–, que acabaven demà dimarts.

Ara, la CNMV demanarà al regulador de borses europees (Esma) d'estirar el període per vetar les posicions curtes durant tres mesos més.

Els resultats de les eleccions basques i andaluses s'han passejat pel mercat del deute sense provocar gaire canvis sobre la prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat–. El diferencial de rendibilitats espanyol ha pujat fins als 388 punts bàsics, 10 punts més que en el tancament de divendres. Per la seva banda, el rendiment del bo a deu anys puja lleugerament i se situa en el 5,498%.

Les principals borses europees mantenen la incertesa amb què van tancar divendres, després que el Consell Europeu tanqués la cimera sense acords concrets. L'índex Euro Stoxx cau un 0,44%. Frankfurt precipita el seu increment fins al 0,71%, París també baixa amb un 0,71%, Londres cau un 0,22%, mentre que Milà puja un tímid 0,03%.

stats